Ce putem face pentru a preveni Diabetul Zaharat de tip 2- episodul 2 – Miscarea

who-wants-a-healthy-lifestyleActivitatea fizică aduce o mulțime de beneficii, (unele despre care am scris si aici). 

Efectele benefice sportului merg de la creșterea densității osoase la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și metabolice.

In reglarea metabolică a glicemiei exercițiul fizic crește sensibilitatea la insulină prin acțiunea directă aspura moleculelor de transport ale glucozei – receptorii GLUT 4.- citiți depsre mecanismele reglării gliecimie si ale  apariției Diabetului Zaharat aici .

bd-23-728

De asemenea, exercițiul fizic, eliberează mediatori care acționează și asupra unei varietăți de hormoni care implicați în accesarea energiei stocate și felul în care este aceasta folosită.

Acest boost al metabolismului este unul din motivele pentru care mișcarea ne dă energie toată ziua.

Acesta, este si unul din motivele principale pentru care sportul este asociat cu reducerea riscului de diabet și boli cardiovasculare.

Pe de altă parte, compotamentul sedentar poate induce rezistență la insulină- cauza Diabetului zaharat de tip 2. 

O serie de studii efectuate pe adulți sănătoși, adulți supraponderali și obezi,-și sportivi au arătat că, inclusiv o perioadă scurtă de inactivitate (de ex- 3 zile la pat datorită unei accidentări, sau boală sau voluntar) induce rezistență la insulină, iar rezistența este serioasă – într-unul din studii pe adulți sănătoși s-a demonstrat o creștere cu 67% a secreției de insulină la testul de încărcare cu glucoză- adică a fost nevoie cu două treimi mai multă insulină pentru a normaliza efectele glicemiei- după 5 zile la pat. Aceasta rezistență la insuină indusă de inactivitate vine la pachet cu dislipidemia, creșterea tensiunii arteriale și afectarea microcirculației- de aceea, nu este de mirare ca sedentarismul crește atât de dramatic riscul de diabet, obezitate și boală cardiovasculară

Mișcarea îmbunătățește sensibilitatea la insulină- ați înțeles cum. Este important de evitat perioadele lungi de inactivitate- cum ar fi statul 8-10 ore continuu la birou. Din fericire, chiar și pauze mici de activitate fizică presărate de-a lungul perioadei de sedentarism (stat la birou) îmbunătățesc semnificativ metabolismul glucozei.

Un studiu pe adulți supraponnderali și obezi a arătat că, chiar și o pauză de 2 minute la fiecare 20 de minute de stat a scăzut semnificativ glicemia postprandială și nivelele de insulină

Ce însemană mai exact ?

Este iportant sa includem sportul în programul zilnic- dar, nu numai ca fitness- 1 ora două/săptămână, ci să includem mișcare- câteva minute/ tot parcursul zilei și să evităm perioadele lungi de inactivitate – pentru a regla sensibilitatea la insulină.

Fiți sănătoși și Bucurați-vă de mișcare !

dr. Cristina Maria Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s