Cum apare și ce putem face pentru a preveni diabetul zaharat de tip 2- episodul 1 – Acupunctura.

Healthy Life wooden sign with a beach on backgroundMulte din rezoluțiile noului an se concentrează pe diete. Un trup fin, subțirel și cu ceva muschi este visul multora dintre noi. Din păcate, realitatea stilului de viață ne spune că 1 din 5 adulți va face diabet zaharat de tip 2, in timpul vieții, Incidența bolii fiind în creștere continuă. Cercetarile sunt deschise si sunt alocate multe resurse pentru a înțelege mai bine boala. Este important, ca motivație pentru un stil de viața mai bun, să înțelegem, cât se poate – de ce apare boala (nu discutăm de factorii genetici) si ce putem face pentru a preveni instalarea ei sau a trata formele incipiente- antemedicație antidiabetică.

Am pregătit o serie de articole care, sper să vă lămurească cât de cât sau să vă îndemne să cercetați.

Deviza shimbării stilului de viață- cu puțin puteți obține foarte mult.

Ce este diabetul ? Diabetul este o afecţiune cronică carac­terizată de prezenta excesiva de zahăr în urină urmare a unei hiperglicemii (exces de zahăr în sânge). Diabetul zaharat este cauzat de o insuficienţă sau o încetinire a secretarii insulinei de către pancreas, hormonul necesar utilizării glucozei pentru a răspunde necesităţilor energetice celulare. Ca si forme ale diabetului zaharat putem distinge:  diabetul de sarcina şi diabetele secundare care se manifestă în cazul diferitelor afecţiuni (pancreatită cronică, hemocromatoză, acromegalie, sindromul lui Cushing, feocromocitom), al tratamentelor medicamentoase (corticosteroizi), sau datorate de un anume tip de subnutriţie (diabetul tropical).

Diabetul zaharat poate fi diabet insulinodependent şi diabet noinsulinodependent.

Diabetul insulinodependent formă de diabet zaharat caracterizată printr-un deficit major al secreţiei de insulină (cauză genetică, virală, autoimună) si care se manifesta printr-o sete intensă, emisie abundentă de urină, slăbire brusca şi oboseală.

Diabetul noninsulinodependent este adesea asimptomatic (este descoperit intamplator)- diabetul de tip 2- cel cu instalare la vârsta adultă- de care ne vom ocupa.

Ce se întîmplă cu glucoza în organism?

Glucose-Metabolism

Când consumăm carbohidrați (dulciuri, pâine, paste, orez, fructe, etc) – glicemia crește. Ca răspuns la creșterea glicemiei pancreasul eliberează insulina.

Insulina are două roluri importante

– mediază transportul glucozei în celule si

– determină ficatul sa transforme glucoza în glicogen și trigliceride pentru depozite.

Folosind o gamă largă de enzime- celulele ficatului- hepatocitele- transformă inițial excesul de glucoză în glicogen (care este stocat în ficat și mușchi)- pentru folosirea pe termen scurt. Când este nevoie, glicogenul este rapid convertit în glucoză și eliberat în sânge pentru a menține nivelul glicemiei constant și pentru a aduce energie între mese. Există o capacitate maximă de depozitare în mușchi și ficat, astfel că orice cantitate de glucoză ingerată peste această capacitate va fi transformată în trigliceride– molcule alcătuite din acizi grași și glicerol- depozitele pe termen lung ale glucozei – din adipocite. Acest proces este, de asemenea, stimulat de insulină. Triglicerdele sunt eliberate de catre ficat în sânge – de unde vor fi preluate de adipocite.

Prin urmare, când mâncăm mulți carbohidrați- va crește atât glicemia cât și nivelul trigliceridelor.

fatspare

Nivelele cronic crescute ale glicemiei determină modificări adaptative la nivel celular – fâcându-le mai puțin sensibile la insulină.

Aceste adaptări pot include

  • scăderea nr. De receptori pentru insulină din membrana celulelor.

  • Inhibarea semnalelor intracelulare odată ce insulina se leagă de receptor.

Aceste modificări vor determina pancreasul să secrete mai multă insulină pentru a normaliza glicemia cresută, iar fenomenul se numește rezistență la insulină

Când glicemia nu mai poate fi menținută în limite normale – pentru că pancreasul nu face față la cererea de insulină sau/și datorită lipsei receptorilor sau inhibiției receptorilor din celule – apare Diabetul zaharat de tip 2.

ir-800x430

Alegerea unei diete nu este suficientă – modificarea stilului de vață este absolut necesară pentru prevenția /tratarea unui diabet incipient. Modificarea stilului de viață cuprinde, printre altele- mișcarea, somnul, controlul stresului.

Pentru că mă ocup de atâta vreme cu Acupunctura– ca metodă terapeutică – în tratament unic sau adjuvant- pot să vă spun- din practică- că este o resursă pe care este păcat să nu o folosiți – pentru modificarea stilului de viață și pentru controlul diabetului deja instalat.

Textele medicale chinezești au recunoscut diabetul ca, setea care te slăbește, de mii de ani, legându-l de consumul crescut de alimentație calorigenă. Acupunctura se folosește uzual în China și nu numai, pentru tratarea diabetului.

Studiile arată că Acupunctura este benefică în diabet prin

– reglarea producției de insulină și a nivelelor glicemiei (studii conduse de Lin 2004, Chang 2006, Jiang 2006)

– ameliorarea profilului lipidic (Jiang 2006)

– îmbunătățiea circulației (Tsuchiya 2007)- întârzind / prevenind instalarea complicațiilor microcirculatorii din diabet

– moderarea stării de stress (Sakai 2007).

Pe lângă toate acestea, practica ne arată că Acupunctura acționează la toate nivelele ce trebuiesc modificate la persoanele cu diabet.

– are efect relaxant- produce o stare de bine

– este extrem de utilă in tratarea insomniilor

– scade nivelul de cortizol- deci anulează efectul biologic al stresului

– este utilă în tratamentul obezității- promovează scăderea in greutate – alaturi, desigur, de o dietă bine condusă după principiile nutriționale chinezești.

Următorul articol vă va arăta de ce miscarea este un tratament excelent pentru scăderea rezistenței la insulina, deci pentru prevenția/tratarea diabetului.

dr. Cristina Maria Hanganu

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s