Beneficiile terapiei prin natură

IMG_1220

De curând, după prea multă pauză, am fost din nou la munte într-o mică drumeție. Deși stăm la casă cu o curte relativ generoasă, pădurea, mirosul pământului, apa, liniștea m-au reechilibrat în așa fel cum minunata mea grădină nu mai avea resurse să o facă.

Toate aceste trăiri- de pace, relaxare și liniște care sunt generate de petrecerea timpului în natură sunt atât de puternice încât au trezit curiozitatea oamenilor de știință, care au cercetat – de ce, cum și în ce fel are natura așa o putere asupra noastră.

Sigur, încă din cele mai vechi timpuri medicina a pus egal între săntate și natură. Însăși esența Medicinei tradițional orientale este legătură indestructibila om- natură, – sănătatea noastră fiind indisolubil legată de mediul in care trăim.

Ce au constat oamenii de știința, totuși?

– petrecerea a mai multor ore în pădure stimulează semnificativ răspunsul imun- activitatea celuleor natural killer (un tip de leucocite) crește cu 50%. Dacă petrecem 3 zile în pădure, cercetările arată ca numărul de celule NK și de proteine intracelulare anticancer rămân crescute pentru cel puțin 7 zile după ce excursia s-a incheiat.

Concluzie – Un week end in natură vă protejează sănătatea toată săptămâna.

Ce ne facem că nu avem timp, resurse sau chef să plecăm la fiecare sfărșit de săptămână, oameniii de știință au fost suficienți de abili să descopere că doar 30 minute petrecute în spațiu verde pe săptămână scade tensiunea aretrială cu 7% și rata de depresie cu 9%.

Chiar și o plimbare într-un parc mai generos – nu numai ieșirea la munte are efect asupra sănătății fizice și psihice.

Plimbările în natură

8f502e3881e6ae60cbc21b360dd82cd0

Plimbările în natură au beneficii net superioare fittnesului, mersului prin oraș sau mersului pe bandă într-o sală de gimnastică.

S-a demnstrat că plimbarea în natură:

 • scade ruminațiile (gînduri negative repetitive),
 • scade emoțiile negative,
 • crește emoțiile pozitive- bucuria și
 • crește starea de alertă.
 • atenuează simptomatologia tulburării depresive majore,
 • îmbunatățește performanța cognitivă și memoria. (plimbarea este absolut obligatorie pentru prevenția demenței)

În alte studii, 90 de minute de mers prin natură au arătat că scad activitatea neuronală în ariile corticale asociate cu boala psihică, (90 de minute de mers prin oraș nu au arătat aceleași beneficii).

Pădurea ca terapie- Forest therapy

c82b86d0f0ac1e5d420267620c9e50cd

În Suedia programe de reabilitare în natură sunt folosite pentru a trata boli mentale datorate stresului- de la burnout până la depresie și anxietate.

În Japonia – terapie prin pădure este folosită de decenii pentru a combate efectele negative ale vieții urbane. Aceasta presupune petrecerea de timp – de la câteva ore până la câteva zile într-o pădure cu activități ca, mers, zăcut pe pământ, exerciții de respirație

Pădurea ca terapie s-a demonstrat că:

 • scade nivelul de cortizol,
 • scade frecvența cardiacă,
 • crește starea de bine fizică și psihică,
 • scade emoțiile negative,
 • îmbunătățește funcția cognitivă,
 • scade stresul oxidativ și inflamația (demonstrat prin scăderea markerilor – malondialdehida, Interleukina 6, si factorul de necrozăă tumorală)- iar inflamația este inamicul public nr. 1 – stă la baza tuturor bolilor cronice.

15e84ad87bfb1e59b6e34d4a48152cf7

Si grădinăritul este poate fi o formă execelentă de terapie- folosită cu succes în recuperarea tulburărilor de dispoziție- anxietate, depresie, ca terapie adjuvant- suportivă în boli cronice până la cancer. Efectele benefice- pe lângă cele legate de forma fizcă sunt similare cu cele constatate la mersul prin pădure.

Mossy Perch

O altă formă de terapie utilizată cu succes în recuperarea adicțiilor, în sindrom postraumatic- post abuzuri (agresiune, violuri, etc), tulburări de comportament este wilderness therapy retragerea din civilizație /oraș în inima munților– pentru o perioada de mai multe săptămâni cu restructurare psihică evidentă- o terapie care iți schimbă viața.

Una peste alta- ce ar trebui să facem cât ma des și cât mai mult- este să revenim la natură, să lăsăm mirosul de pământ proapăt, aerul limpede să ne incarce plămânii, cântecul frunzelor și susurul apei să ne liniștească gândurile și bucuria culorilor, și a copacilor să ne inunde inimile.

1

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s