Hormonii și obezitatea- cine a auzit de leptină?

Depositphotos_6240295_xs

Desi am mai pomenit de leptină, merită discutat mai pe larg- depsre acest hormon care are rolul său în epidemia de obezitate.

Anul acesta premiul Nobel pentru Medicină a fost desemnat pentru cercetări asupra ceasului biologic- aspect foarte important în secreția și reglarea hormonală.

Workshopurile despre nutritie pe care le-am susținut – mi-au arătat că, la nivelul publicului, în afară de tiroidă(popular- glandă), se știu prea puține despre ceilalți hormoni implicați în echilibrul metabolic și nutrițional.

Sigur, dezbaterea este cu titlu informativ și este departe de a fi exhaustivă.

Ce este leptina?

LeptinResistanceandHormonesLeptina este un hormon produs la nivelul adipocitelor (celulele grase) și are rol în semnalarea senzației de sațietate și în reglarea metabolică.

Leptina influențează echilibrul metabolic și al greutății în două moduri

1. prin inhibarea apetitului și stimularea arderii grăsimilor stocate în țesutul adipos (nivel crescut de leptină)

2. stimularea foamei și a nevoii de a mânca (nivel scăzut de leptină sau rezistență la leptină).

Gândiți-vă la creier ca la un termostat. Când termostatul înregistrează temperatura mai mică decât cea la care este setat – va porni centrala – pentru a face căldură – și invers.

La fel și creierul când nivelul de leptină în sânge este crescut- va genera senzație de sațietate, iar cțnd nivelul de leptină este scăzut – se va instala senzația de foame. – Explicație este foarte simplistă.

În mod normal cantitatea de leptină din sânge se corelează cu cantitatea de țesut adipos. Cu cât avem mai mult țesut adipos, cu atât mai multă leptină vom avea- semnalând creierului că există destule rezerve de grăsime și nu mai este necesar să mâncăm.

Apropos de ceasul biologic- există un ciclu de reglare al leptinei. Țesutul adipos secretă leptină, semnlând hipotalamusului că nu mai este nevoie de extra energie și nici de mâncare – generându-se astfel senzația de plin și de sațietate. În felul acesta- dispare senzația de foame și nevoia de a mânca.

Pentru mulți oameni- acest circuit funcționează corect semnalând organismului să manânce când are nevoie de energie și să se oprească din mâncat când necesarul caloric a fost acoperit. Nivelul de la care este eliberată leptina este ușor diferit de la pesoană la persoană- și are determinism genetic.

Studiile arată că așa cum unii oameni dezvoltă rezistență la insulină – una din cazuele diabetului, la fel poate dezvolta rezistență la leptină.
Așadar, creierul (hipotalamusul) nu răspunde prin generarea senzației de sațietate la un nivel crescut de leptină. Mai mult, dacă creierul nu recunoaște și nu răspunde corespunzător la leptină – nu primește semnalul că există sufieciente depozite adipoase- favorizând stocarea energiei sub formă de depozit.

Senzația permanentă de foame, chiar imediat după masă și creșterea țesutului adipos- semnalează rezistența la leptină și este o cauză importantă de obezitate.

De asemenea, nivelele crescute de leptină sunt asociate cu creșterea rezistenței la insulină precum și cu dezvoltarea bolii cardiovasculare.

Rezistența la insulină este cauza diabetului de tip 2 și una din cauzele importante ale obezității.

Rămâne de explorat legătura între rezistența la leptină, reglarea glicemiei și rezistența la insulină și boala cardiovasculară.

Pe lângă rolul în reglarea senzației de foame, leptina face parte și dintr-un circuit de recompensă. Când nivelele de leptină sunt scăzute- foamea crește. Dacă mănânci, foamea este percepută și ca recompensă și, în cele din urmă, nivelul de leptină- prin circuitul de recompensă, crește din nou, iar corpul este satisfăcut.

La persoanele rezistente la leptină – sistemul de recompensă este afectat-și, ai nevoie de din ce în ce mai multă mâncare pentru a te simți mulțumit, chiar dacă nivelul de leptină crește. Acest cerc vicios al foamei (o fake- foame – ca tot suntem în epoca fake news) determină nevoia nesănătoasă de hrană.

Eating-Cycle-400

Rezultatul va fi obezitatea.

După cum ați văzut- Obezitatea este o boală complexă – care include numeroase variabile – printre care și rezistența la leptină, rezistența la insulină și nu poate fi privită doar ca pe o simplă lipsă de voința și o disciplină precară a meselor.

Cum combatem rezistența la leptină.

1. stabiliți cadrul probelmei -adresati-vă medicului pentru analize – profil metabolic.

2. Atentie un pic la dietă

– mancati doar cand va este foame

-mancați variat si cat mai complet nutritiv

-nu neglijați aportul de fibre- care, printre numerose beneficii, dau senzație de plenitudine

-evitati zaharul si produsele intens procesate si foarte calorigene

3.Reduceți inflamația

Inflamația este inamicul public numărul 1 – responsabilă de toate relele – de la boli cardiovasculare, la boli autoimune și cancer. Se pare că poate fi și o cauză al interferării cu semnalului leptinei în creier.

Recomandarea este să aveți în dietă și alimente cu efect antiinflamator- bbinecunoscutele ceapă și usturoi, mirodenii ca turmeric, cuișoare, oregano, busuioc, salvie- fructe și legume de toate culorile- cu cât mai multe culori cu att mai mulți fitonutrienți.

Desigur nu uitați și de acizii grași omega 3 cu efect antiinflamator– din peștele gras, avocado, nuci, semințe.

4.Faceți sport este incredibil cât de benefic este sportul nu numai pentru tonifiere și pierdere în greutate- dar pentru reglare hormonală, reglarea glicemiei și- nu în ultimul rând al rezistenței la leptină.

Sport zilnic- mersul pe jos – 1 oră/zi- este la îndemâna tuturor.

5. Controlați stresul –  (despre stres aici) un factor determinant în afectarea hormonală, inflamație și altele , probabil la baza tuturor maladiilor moderne.

5.Acupunctura– ajută atât prin scăderea stresului , cât și prin reglare hormonală și scăderea adicției de hrană.

Aveți încredere în succesul dvs. Și demarați cât mai repede un plan de lucru 🙂 care să cuprindă mâncare bună, mișcare si, desigur, acupunctură.

dr. Cristina Maria Hanganu

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s