Wu wei -ce trebuie să se întâmple se va întâmpla

tumblr_o2f24xdqkr1qdevnzo3_500“Universul nu face nimic și totuși totul este înfăptuit.” Lao Tzu

Wu Wei se traduce din chineza pinyin cu – fără acțiune, sau, mai bine spus – acțiune făra acțiune.

Acesta este considerat modul natural de a face lucrurile – spre deosebire de chinul, determinarea, forțarea sau din contră sucombarea în totală inerție. Dacă suntem echilibrați și în armonie cu toate cele din jurul nostru, atunci nu mai avem nevoie să muncim pentru nimic- spune acest principiu taoist.

A nu se confunda cu lenea, ignorarea sau procrastinarea.

Starea wu-wei nu este o scuză pentru a sta pe margine observând tot ceea ce se întâmplă și criticând pe cei implicați. Wu wei descrie persoana care este extrem de atentă și prezentă în mediu, dedicată scopului comun, care nu face nici un efort în minus și nici un efort în plus pentru a-și atinge scopul.

8c7af78a2abd17a5a0d415e1b456cf3eVechile ideograme chinezești descriu cel mai bine wu wei. – este un simbol yin yang.

Una dintre părți este activă, masculină- reprezentând energia care se extinde spre lume, cealaltă ideogramă este pasivă- partea care primește, energia feminină, energia care determină transformarea interioară.

Întreaga medicină chineză- de la artele marțiale, Tai chi, Qi kung , acupunctura are ca scop echilibrarea acestor energii- între a face și a nu face – pentru a atinge wu-wei.

Universul nu acționează împotriva nostră. Pentru a practica wu wei trebuie să înțelegem că suntem parte din univers. Desigur, că avem nevoie de granițe, de limite clare, dar este la fel de important să păstrăm o ușă deschisă vulnerabilității și tuturor lecțiilor pe care aceasta ne învață. Odată ce înțelegem suișurile și ccoborâșurile energiei cosmice, odată ce putem să ne aliniem ei, libertatea va fi a noastră. Libertatea imensă și bucuria de e înțelege că nu trebuie să te lupți cu viața, că viața nu ne stă împotrivă, doar noi alegem să ne împotrivim.

Un alt principiu al wu wei este liniștirea minții. Nu numai că trebuie să liniștim coprul – și să ne limităm acțiunile- la fel de important- deși, mult mai dificil, este să liniștim mintea. Și iarăși trebuie să nu cădem în păcatul forțării- prea multă meditație, gânditul obsesional la liniște.

Lao Tzu ne sfătuiește să fim liniștiți și atenți să ascultăm atât vocea interioară cât și cea a mediului inconjurator, de o manieră non intervențională, receptivă. Pentru aceasta este nevoie de o minte calmă, antrenată și un ego bine integrat în viața dimprejur.

Wu wei înseamnă și a accepta schimbarea.

Practica wu wei implică înțelegerea continuiei transformări ale naturii. Această schimbare este guvernată de legi inalienabile și este rareori percepută de omeni în afara celor foarte conștienți

Împotrivirea legilor naturii este o muncă sisifică. Odată observate aceste legi ale tranformării în natură – le poți aplica în propria transformare. De ce să nu te miști cu schimbarea, în loc de a te lupta cu ea? De ce să nu te bucuri de schimbare?

Wu wei înseamnă și a înainta fără un scop .

o-FLOATING-IN-OCEAN-facebook„Go with the flow”- a te abandona mersului lumii, a reuși să nu te opui și să ai încredere că lucrurile se întâmplă și fără ca tu să pui presiune- asta înseamnă wu wei. A îți perfecționa intuiția a fi atent la semnalele din tot corpul tău, nu numai la creier, a trăi și emoția, nu numai intelectul- aceasta înseamnă wu wei. Acțiunea spontană, naturală, fără caznă- aceasta este wu wei.

Gândiți-vă la sportivul de performanță sau la artistul excepțional- când își practică sportul sau se scufundă în artă, nu calculează fiecare mișcare, se lasă dus de instinct, de talent, către desăvârșire.

Este în puterea noastră, a fiecăruia să atingem wu wei- odată ce reușim să ne temperăm egoul, să înțelegem că suntem doar o mică fărâmă a universului, că nu suntem atât de prețioși astfel încât universul să își bată capul să ne stea împotrivă, că cel mai probabil nu suntem nici mai răi, nici mai buni decât oricare din semenii noștri.

Așadar, bucurați-vă de vară, de lumea din jur, fiți buni și arătați compasiune și toate lucrurile de le visați se vor îndeplini sau- vi se vor părea irelevante.

O minte liniștită și un suflet deschis sunt două din cele mai importante condiții pentru o sănătate înfloritoare.

dr. Cristina Hanganu

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s