De ce să facem sport?

0ceb990d2b8eda751b2f6d00435b9438În general, curentul de opinie pro sport este alimentat de credința că sport= slăbit. Și vă spun sincer oricât de slabe ar fi, aproape că nu am întâlnit femei care să se considere prea slabe. Din fericire, bărbații sunt mult mai indulgenți cu aspectul lor fizic, dar și la ei problemele sunt în creștere.

Mișcarea nu este despre a arde calorii. Dacă vreți să scădeți în greutate concentrați-vă pe dietă. Dar, în timp ce dieta are cea mai importantă contribuție în scăderea în greutate, este foarte important să nu ignorați mișcarea.

Exercițiul fizic ar trebui privit mai degrabă ca un promotor al echilibrării hormonale și nu ca un motor de ars calorii.

Hormonii sunt mesagerii chimici ai corpului. Exercițiul fizic are un efect profund asupra fiecărui sistem hormonal din corp.

13b1bba63db4eb4506c830edf7d9f3b5In afara beneficiului extraordinar și poate mai puțin conștientizat al mișcării- acela al reglării hormonale, sunt câteva beneficii ale exercițiului fizic care merită reamintite:

– creșterea masei musculare- cu creștrea consecutvă a cheltuielilor metabolice

– creștrea mobilității

– creșterea flexibilității

Nu știu cine nu și-ar dori să nu fie mai suplu, mai puternic, mai agil și mai mobil :).

În plus revenind la controlul hormonal se pare că mișcarea are rol și în

a1eb7fe84edaf206aaa8df99e314c8381. reglarea apetitului și a creșterii ponderale – pentru că reglează hormonii foamei/sațietății – cum ar fi leptina și grelina. În general nu ți se face neapărat foame după sport- depinde de tipul de exercițiu, dar mobilizarea depozitelor de glicogen din mușchi cu creșterea glicemiei – ar putea chiar să fie destul de sățioasă. Tot datorită acestui fapt – nu mai ai atâtea pofte-și, probabil că muncind pentru calorii , având endorfinele crescute de la exercițiul fizic – chiar nu mai are rost să te gândești la măncare ca la un substitut pentru fericire. Să nu mai vorbim că datorită endorfinelor și a somnului mai bun se reglează și nivelul cortizolului- în sine un fapt care ajută la păstrarea greutății în limite normale.

a7a6163a92080b5e613b17f5e13f3fb32. Calitatea somnului. În afara efectului asupra cortizolului, mișcarea fizică reglează și alți hormoni cheie care păstrează ritmul circadian. Asta înseamnă că, mișcându-vă în timpul zilei veți adormi mai ușor, veți dormi mai profund, iar somnul vă va fi cu adevărat odihnitor și refrișant. Un somn bun afectează în mod pozitv aporoape toate sistemele din organism – de la abilitatea de a ne vindeca la rezolvarea inflamațiilor. Nota bene– exercițiile prea târzii în seară sau prea intense dupa amiaza – au efect advers asupra somnului (prin creșterea nivelului de adrenalina și a lipsei timpului de reechilibrare).

4e5d53ac13efeba5c86645a096b65e613. Dispoziția– pe lângă minunatele efecte asupra cortizolului toată lumea care a făcut un pic de sport poate să povestească depsre starea de bine și relaxare de după- stare datorată secreției de endorfine. Care va să zică, numai mișcându-vă mai mult puteți să reglați depresia și anxietatea și să vă îmbunătățiți, în general, privirea asupra vieții.

Exercițiile fizice, cresc, de asemenea circulația sângelui către creier cu scăderea inflamației cerebrale – cu efect important la cei cu probleme digestive legate de stres.

Care este cea mai bună formă de mișcare fizică?

Sunt diverse beneficii ale mișcării depinzând de tip, durată și intensitate, dar cu excepția supra- antrenării (exerciții prea intense, pe o perioadă prea lungă de timp) toate exercițiile sunt extrem de benefice. Alegeți tipul de exerciții în funcție de ce scopuri aveți și de starea de sănătate în care vă aflați. Este bine să aveți în vedere că orice exercițiu e bun- chiar și mersul pe jos și simple întinderi. Este de asemenea important să vă placă, astfel încât să puteți fi consecvenți. Spre exemplu mie îmi place să merg pe jos și să alerg- pentru altcineva relaxarea vine de la yoga, alții aleg pilatesul, alții înotul și alții bicicleta. Orice este bun :).

Mesajul sper să fi fost limpede- mișcați-vă cât mai des cu multă bucurie!

dr. Cristina Hanganu

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s