Acupunctura în sinuzite

imagesSinuzita acută este defintă ca inflamația nansului și a sinusurilor caracterizată de existența pentru 12 săptămâni sau mai puțin a următoarelor simtome : blocaj, congestie, secreție- anterioare sau posterioare, durere la nivel facial, reducerea sau pierderea mirosului. (Fokkens 2005) Alte simptome pot fi – durere de dinți (mai ales la nivelul maxilarului), sensibilitate la nivelul zonei, edem, stare generală alterată, febră. (Ah-See 2007) Sinuzita este considerată cronică dacă durează mai mult de 12 săptămâni și este asociată cu simptome similare.

Sinuzita se poate datora infecțiilor virale sau bacteriene. Factorii de risc pentru boală sunt: infecții respiratorii superioare, rinite alergice, fumatul, diabetul zaharat, infecții dentare, anomalii mecanice – cum ar fi deviație de sspt sau hipertrofie de cornete nazale. (Ah-See 2007)

Complicațiile potențiale pot fi – răspândirea infecției la ochi, osteomielita, meningite. (Ah-See 2007)

Ca semne ale acestor complicații găsim – edemul ochiuli sau a pleoapei, hiepremia oculară, vedere dublă, scăderea acuității vizuale, cefalee frontală severă, plus semnele și simptomele de meningită- redoarea de ceafă, forofobia, cefalee, stare generală alterată. (Scadding 2008) Sinuzita cronică derivă din cea acută și se datorează drenajului deficitar al sinusului afectat cu acutizarea infecției din timă în timp.

Există și alți factori care pot contribui la dezvoltarea unei sinuzite cronice – cum ar fi sindromul alergic cu inflamația, edemul și blocarea canalului de drenare.

Tratamentul sinuzitei include paracetamol, ibuprofen, antialergice, inhalarea de aburi, soluții saline nazale, plus minus antibiotice. Antibioterapia se impune in cazul starii generale afecatte, sau în cazul existenței de comorbidități.

Cum poate ajuta acupunctura?

Dovezi ale trialurilor control randomizate sugerează că acupunctura determină ameliorarea sau dispariția simptomelor. Din experienșa clnică pot spune că nu am ăntâlnit sinuzite care să nu se amelioreze/vindece în urma tratamentului acupunctic.

  • Ce face acupunctura în sinuzite?
    Crește nivelul de endorfine (Ham 2004) și neuropeptid Y (Lee 2009), și combate astfel starea afectivă negativă care însoțește boala.
  • Stimulează nervii la nivel muscular și nu numai cu eliberarea de endorfine și alți factori neuroumorali și modificarea procesării durerii la nivel cerebral și medular. (Pomeranz, 1987; Zhao 2008; Cheng 2009);
  • reduce inflamția prin stimularea eliberării de factori vasculari și imunomodulatori. (Zijlstra 2003; Kavoussi 2007);
  • crește activitatea celulelor natural killer și moduleaza numărul și procentul de celule imune. (Kawakita 2008);
  • Crește microcirculația locală. (Komori 2009), ceea ce ajută la diminuarea edemului inflamator.

Efectele benefice ale acupuncturii în sinuzite pot fi puse și pe seama efectelor generale acupuncturale – datorate echilibrării mecanismelor homeostatice, a promovării stării de bine cu scăderea sensibilității la durere și stres. (Hui 2010).

Sezonul alergiilor de primăvară fiind deschis- factor suficient pentru acutizarea suferințellor sinusale-nu va lăsați copleșiți- cautați un cabinet de acupunctură. cabinet acupunctura

dr. Cristina Maria Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s