Acupunctura in sindromul de oboseală cronică

559cbe740778035c45a476dc5f551808Am mai vorbit despre oboseala cronică, dar pentru că problema este din ce în ce mai frecventă- este păcat să nu înțelegeți cum vă poate ajuta acupunctura și să apelați cu încredere la medicul acupunctor.

Prevalența sindromului de oboseală cronică este estimat între 0.007% și 2.8% la populația adultă și presupune costuri sociale crescute.

Cauzele sindromului sunt greu de descifrat, ipotezele fiind de anomalii imunologice, disfuncții ale sistemului nervos autonom, procesarea anormală a durerii și anumite infecții. (Gur 2008, White 2001).

Persoanele cu afectare psihică sunt de trei ori mai predispuse la acest sindrom pe parcursul vieții lor comparativ cu cei ce nu au avut afectare psihică. (Harvey 2008).

Prognosticul este destul de rezervat – doar 5% dintre adulți revin la nivelul de funcționare antesindrom. (Cairns 2005). Scopul tratamentului este de a reduce nivelul de oboseală și a simptomelor asociate, de a crește nivelul de activitate și de a crește calitatea vieții. Abordarea convențională include exerciții graduale, terapie cognitiv comportamentalăși medicație antidepresivă. (DTB 2001).

Cum poate ajuta acupunctura?
Există rezultate pozitive ale studiilor observaționale (Wang 2008, Huang 2008, Guo 2007), dar încă puține studii control randomizate (Wang 2009a, 2009b; Yiu 2007; Li 2006). Totuși, luând în considerare rezultatele nesatisfăcătorii ale tratamentelor convenționale, acupunctura poate fi considerată o opțiune, ca metodă unică sau asociată altor tratamente. Există date care demonstrează eficiența acupuncturii în durerea cronică, insomnie, depresie.

Ca mecanism prin care se obțin efectele- se pare că acupunctura stimulează sistemul nervos și determină eliberarea de neurotransmițători. Stimularea anumitor puncte s-a dovedit că afectează porțiuni din creier care determină relaxarea și dezactivarea porțiunii analitice a creierului – responabilă pentru insomnie (Wu 1999).

Acupunctura poate ajuta la dimminuarea simptomelor de oboseală cronică cum ar fi durerea musculoscheletală, durerile de cap, tulburările de somn, epuizarea și depresia prin:

  • Stimularea nervilor localizați la nivel muscular și în alte țesuturi, cu eliberarea de endorfine și alți factori neuroumorali, modificând procesarea durerii în creier și măduva spinării. (Pomeranz 1987, Zhao 2008).
  • stimularea neuronilor opioidoergici cu creșterea concentrației de betaendorfină- scăzând astfel durerea. (Cheng 2009).
  • reducând inflamația prin stimularea eliberării de factori vasculari și imunomodulatori. (Kavoussi 2007, Zijlstra 2003).
  • ameliorând rigiditatea musculară și mobilitatea articulară prin creșterea microcirculației locale. (Komori 2009).
  • reducerea insomniei prin creșterea secreției nocturne endogene de melatonină. (Spence 2004)

Acestea fiind spuse- vă aștept cu drag la cabinet să vă recuperați starea de energie și bună dispoziție.

dr Cristina Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s