Migrena-Cum poate ajuta Acupunctura?

Migrena este o durere de cap prfae11bd9f72f8bb1c6b2a4efc33deb73imară, manifeststă prin atacuri recurente cu durata de 4-72 de ore, durerea având intensitate moderată spre severă.

Caracteristile sunt – localizarea unilaterală, pusatilitatea, intensitatea moderată sau severă, agaravarea de activitatea fizică de rutină.

Migrena este o afecțiune comună (Oleson 2007), incidenta fiind de aproximativ 3,69 cazuri /1000 de persoane, incidența la femei fiind de aproximativ 2,5 ori mai mare. (Becker 2008).

Mulți dintre suferinzii migrenoși pot fi tratați adecvat la momentul atacului, dar unii au nevoie de intervenții profilactice – atacurile fiind fie prea frecvente, fie insuficient controlate. Mai multe medicamente, cum ar fi beta blocantele, amitriptilina sau valproatul de sodiu sunt folosite in profilaxia migrenei, în încercarea de a reducea frecvența atacurilor, dar toate aceste medicamente sunt asociate cu efecte adverse.

Cum poate ajuta acupunctura?

Au fost efectuate deja multe trialuri controlate pentru migrenă. Rezultatele ultimelor cercetări în privința tratamentului acupunctural în migrenă au fost consistente și semnificativ mai bune față de tratamentul de bază sau lipsa tratamentului pentru migrenă și par a fi cel puțin la fel de eficiente ca și tratamentul profilactic, cu mai puține contraindicații și efecte secundare neplăcute. (Linde 2009, Wang 2008, Sun 2008, Scott 2008).

Acupunctura s-a dovedit cost eficientă și poate fi folosită cu succes atât în prevenție cât și în atacul acut.

Există date de la pacienți care confirmă că acupunctura crește mecanismele de coping și reduce simptomele migrenoase. (Rutberg 2009).

Se consideră că migrena este un fenomen electric în creier care afectează vasele, biochimia locala și determină inflamație neurogenică.

Acupunctura ajută în migrenă prin :

1. Determină analgezie – îndepărtează durerea- prin stimularea nervilor situați la nivel muscular și în alte țesuturi – acupunctura determină eliberarea de endorfine și alți factori neuroumorali și modifică procesarea durerii la nivel cerebral și la nivelul măduvei( Zhao2008, Zijstra 2003, Pomeranz, 1987)

2. Reduce inflamația prin inducerea eliberării de factori vasculari și imunomodulatori. (Kim 2008, Kavoussi 2007, Zijlstra 2003)

3. Reduce gradul de depresie corticală (un val electric la nivel cerebral asociat cu migrena), reduce nivelul pasamatic de substanță P – implicat în patofiziologia migrenei, (Shi 2010).

4. Modulează fluxul sangvin intracranial și extracranial.

5. Modifică nivelele de serotonină (5- hidroxitriptamină) de la nivel cerebral. (serotonina poate fi asociată inițierii migrenei, agoniștii de 5-HT (triptanii) fiind folosiți în atacurile acute).

Toate acestea fiind cunoscute – nu vă rămâne decât să programați ședințele de acupunctură – în scop profilactic sau curativ al atacurilor migrenoase.cabinet

dr. Cristina Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s