Oboseala cea de toate zilele

ff6d28b423ffd154812e58ff04987176Iarna nesfârșită, frigul, zăpada, întunericul sunt factori suficienți pentru a ne obosi peste măsură. În tot acest timp în loc să hibernăm, suntem copleșiți de muncă și de numărul de activități. Să nu mai vorbim și de presiunile sociale – că tot e Valentine’s Day astăzi și situația impune să ne manifestăm si public iubirea-altiminteri, se știe, nu există. (glumeam)

Medical vorbind, problema oboselii are nenumărate cauze, de la probleme hormonale, la deficite minerale, boli cronice si altele. Totuși, de cele mai mute ori analizele arată perfect, parcă ar vrea să îți facă în ciudă- lăsăndu-te să pendulezi între –„Doamne ajută că nu am nimic grav,  oi fi nebun de mă simt așa sfărșit sau… e ceva mult mai complex de medicina încă nu a descoperit.”

În tot cazul, senzația fiind extrem de supărătoare bați la cabinetele mai multor medici, cauți păreri, incerci fel și fel de tratamente și… ajungi și la un medic cu competența și în medcina complementară- acupunctură, fitoterapie, care zice că nu ești nebun, că deocamdată nu ai o boală gravă, dar trebuie să începi să schimbi lucruri. Și, da nu este cazul să iei vitamine – analizele sunt perfecte.

Medicina Chinezească recunoaște două mari acuze ale oboselii – stagnarea sau depleția de energie, iar pacientul descrie de obicei tei tipuri de oboseală. Dacă reușești să înțelegi mai bine despre ce este vorba cel mai probabil vei putea să ieși din impas.

Tipul 1- Depleție de energie

d0625eeb83e552d37742ec48ae9bd488Cea mai logică formă de oboseală- pe scurt ești epuizat în principal de la prea multă muncă- dar poate fi inclusă aici și sport în exces, petreceri, etc. Dacă te simți mai bine dimineața după somn și ești apuizat către sfărsitul zilei sau după sport- ești in categoria depleție de energie. Pe scurt s-a terminat combustibilul – deci nu mai ai energie.

Ce este de făcut:

1. Somul și odihna ar trebui să devină priorități.

– dormiți din belșug în week end și spuneți NU activităților obositoare.

2. Opriți-vă din mâncatul de dulciuri- chestiune foarte dificilă, pentru că cel mai probabil tânjiți după dulce – dar creșterile bruște de glicemie și munca depusă pentru a scădea glicemia obosesc organismul, vă fac și mai foame, și vă accentuează senxzația de epuizare- chiar dacă un moment v-ați simțit mai energizat. Sfatul este să mâncați legume un pic dulci- gen morcovi, țelină, cartofi dulci, dovleac, și altele- ajută la echilibrarea glicemiei și controlează pofta de dulce.

3. Incercați să fiți atenți si la dietă și să mâncați cât de cât regulat, iar dieta să conțină alimente nutritive – orez, supe/mâncare de legume, carne slabă, pește, ouă.

Tipul doi de oboseală – Blocajul

a3b6ec2b46742646406fcc25000faf83În această situație cel mai probabil aveți foarte multă energie, dar pentru nu știu ce motiv nu este accesibilă. Degeabă este plin rezervorul, dacă combustibilul nu ajunge la motor.

Tipic acestui tip de oboseală este că orice te face să te miști îți va crește senzația de energie. Drept urmare, dacă te simți mai în formă după ce faci sport, sau când ești implicat în activități distractive, înteresante cel mai probabil te încardrezi în acest grup. Persoanele din acest grup se simt deseori îngrozitor când se trezesc sau când stau în aceeași poziție pentru o perioadă lungă (ședințele lungi pot fi brutale :)). Stresul accentuează acest tip de oboseală.

Ce e de făcut:

cf263a0558e6969181810ab9cb49a4291. Distracție – absolut serios- Stresul, tensiunea, plictiseala, te-au prins ca într=o mlaștină. Orice lucru interesant, distractiv, care te implică – îți va pune energia în mișcare. Dacă este implicată și o portție bunăde râs – cu atât mai bine.

2. Mișcare – poate fi dificil- pentru că ți se pare că ești prea obosit și nemotivat pentru a face mișcare. Caută exerciții care să își aducă bucurie- saă fie distractiv – nu genul – trebuie să o fac și pe asta-. Dans, jucat/plimbat câinele, concurs dealergat cu prietenul/prietena, etc.

3. Dieta ar trebui să fie similară cu cea de la tipul 1- dar cu mențiunea că trebuiesc evitate alimentele grele și grase. Sunt permise mai multe fructe.

Tipul 3 de oboseală – Agitat și obosit

35752a85ec7fc21f9b42870e9ba22c2bSenzația de oboseală și de supra excitație concomitentă este caracteristca grupului. Este foarte dificil să te relaxezi, să te odihnești, dar, în același timp toate activitățile îți accentuează senzația de oboseală.

Tipul acesta de oboseală – este asociat cu deficitul de yin din medicina Chineză. Yin-ul este partea adâncă, liniștită, răcoritoare, liniștitoare, hrănitoare a energiei. Este rezerva pe care o accesezi când te simți golit. Când nu ti-a mai rămas mare lucru – simți tensiunea nervoasă și epuizarea subsecventă.

Este un tip de oboseală foarte comun- specific sindromului de burn out- pentru că –a face– este un imperativ. Nu suntem la fel de buni la ordihnă, reîncărcarea bateriilor și a lăsa lucruile în voia lor.

Senzații comune sunt iritabilitate, anxietate, atacuri de panică, senzație de copleșire. Somnul este neodihintor, cu treziri frecvente. Te poți smți uscat, însetat, cu transpirații nocturne, senzația de căldură, mai ales în jumatatea superioară a corpului.

Ce este de făcut?

c82b86d0f0ac1e5d420267620c9e50cd1. Relaxare în Liniște – meditație, yoga, rugăciune, retragere în natură, curs de artă, muzică. TV-ul si computerul nu ajută- sunt prea agitatoare.

2. Stop cofeinei și a altor stimulanți. Par că sunt singura resursă care te țin pe linia de plutire – dar cerează senzația falsă de energie și îți epuizează resursele și mai mult.

3. Introduceți în dietă alimente ce hrănesc yin-ul Migdale, ouă, polen de albine, lăptișor de matcă, lactate de bună calitate- în cantități mici. Sunt de evitat alimentele iuți, grăsimi, dulciuri, alimente intens procesate.

In rezumat- este greu să incepi să te schimbi – mai ales când te simți atât de obosit, dar începeți cu pași mici- câte un lucru după celalat.

E nevoie de mai mult ajutor- și este bine să invâțați să îl cereți.

Atât acupunctura cât și plantele sunt excelente pentru a vă ajuta să vă repuneți pe picioare.

Acupunctura singură poate rezolva tipul doi de obseală – cel asociat cu blocajul. Acupunctura + plante+ dietă rezolvă celelate două tipuri- desigur alături de participarea activă a subiectului.

Dr. Cristina Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s