Ficatul și detoxifierea – pe înțelesul tuturor

 

78c62719bdc60f1278b67f16d8643226Zilnic, aproape, mi se adresează întrebări despre detoxifiere. La fiecare colț de ziar sau pagină de internet găsești și sfaturi detox.

Vin acum sărbătorile și să vedeți după 1 ianuarie cum or să curga dietele detox. Ca să fim pregătiți vă propun să invățați exact cum se produce detoxifierea în organism și ce substanțe sunt neceare pentru aceasta. Detoxifierea are conotații largi începând de la cele spirituale la cele științifice. În contextul biochimiei, detoxifierea poate fi descrisă cu mai multă precizie – și aici ne referim la căile metabolice active care procesează chimicalele nedorite pentru eliminare.

Calea metabolică a detoxifierii cuprinde o serie de reacții enzimatice care neutralizează și solubilizează toxinele și le transportă către organele secretorii cum ar fi rinichii și ficatul pentru a fi excretate din organsim.

Ce sunt toxinele?

Din punct de vedere științific toxinele sunt substanțe otrăvitoare produse de de organismele vii (plante sau animale) care pot determina boala sau leziune celulară. O mulțime se substanțe se pot înscrie în aceată categorie. Substanțele toxice sunt o altă categorie de substanțe – care nu sunt produse de organisme vii, dar pot determina boala sau afectare celulară la om (pesticide, metale grele, etc). Detox- procesul de detoxifiere este deseori greșit înțeles, iar terenul este folosit cu multă ușurință- toata lumea cunoaște cel puți o dietă de detoxifiere- dar prea puțin cunosc exact ce înseamnă acest proces de detoxifiere. Este extrem de complicat și preupune o mulțime de reacții enzimatice.

1Star-ul detoxiferii este ficatul – este si organul pe care mă voi concentra în acest acrticol. După ce citiți sper să înțelegeți dacă dieta care vi s-a propus- este eficientă sau nu și, eventual să va concepeți propriul menu detox.În articol ne vom ocupa de detoxifierea fizică – nu spirituală- căreia îi vom adresa un post aparte.

Ficatul, cel mai prolific organ al nostru – are sute de funcții printre care – depozitează vitamine și minerale, controlează producerea și metabolismul colesterolului, face lipoliză, sintetizează trigliceride, metabolizează aminoacizi, produce factori de coagulare, reglează glicemia , produce glicogen, si multe altele.

faza-1Zilnic suntem expuși de peste tot – apă, aer, mâncare, haine, produse de igienă la o mulțime de toxine. Sunt și produși rezultați din metabolismul intern – cum ar fi amoniacul prudus de metabolismul proteinelor sau toxinele microorganismelor enterice. Indiferent de proveniența toxinelor, ficatul are două căi de neutralizare și eliminare a acestora. Prima cale (Faza I) presupune transformarea substanțelor chimice nocive în substanțe mai puțin periculoase precum și pregătirea pentru o excreție mai ușoară. A doua cale (Faza II), presupune atașarea altor molecule de aceste toxine pentrua putea fi eliminate prin bilă sau urină.

Faza I – este faza dominată de familia enzimelor Citocromului P450. Dacă nu ați auzit de citocromul P450- e cazul să fiți atenți pentru că e vioara întâi a detoxifierii- și este, desigur, extrem de important în metabolismul hepatic. Enzimele P 450 sunt situate la nivelul membranei celulelor hepatice și facilitează reacțiile de oxidare, reducere și hidroliză care MODIFICĂ structura moleculară a toxinelor.                   Multe din chimicalele nocive sunt liposolubile (se dizolvă în grăsimi)- drept consecință se vor acumula în țesutul adipos în loc să fie eliminate prin bilă sau urină. Rolul cel mai important al fazei I este să convertească acești compuși liposolubili în unii hidrosolubili (care se dizovă în apă), folosind oxigen și enzime. Enzimele citocromului P 450 reușesc asta prin adăugarea sau expunerea unor grupuri funcționale la nivelul toxinelor (în mod obișnuit grupuri carboxil, amino, sau hidroxi). Deficiențele nutriționale, toxicitatea prin metale grele, boala hepatică, anumite medicamente pot afecta Faza I prin reducerea activității enzimelor P450. Pentru că oxidarea are un rol important în faza I, producția de radicali liberi de oxigen crește, iar ficatul trebuie să aibe un suport antioxidant serios pentru a preveni afectarea celulară.

Faza II a detoxiferii (Conjugarea)

În faza a II-a reacțiile sunt de conjugare – sau de alipire. În acest caz, molecule mici (sulf sau aminoacizi) sunt legate de toxine parțial procesate pentru a le neutraliza. (mai ales pentru că metaboliții intermediari din faza I pot fi și mai periculoși decât toxinele din faza originală). Acest proces completează procesul de transformare a toxinelor liposolubile în substanțe hidrosolubile, astfel încât să potă fi eliminate prin bilă și urină.

Cele patru căi majore de conjugare sunt:

Glutationarea – glutationul (combinație de aminoacizi ca cisteina, glutamina și glicina) se leagă de substanțele toxice ca medicamente, carcinogene – aflatoxina, metale toxice – mercur sau plumb.

Glucuronidarea – acidul glucuronic (un zahar derivat din glucoză) se combină cu pesticide, hormoni steroizi, antiinflamatoare si alte medicamente.

Sulfatarea – sulfatul se leagă de coloranți alimentari, hormoni steroidieni, amine heterociclice (produse prin preparearea termică a cărnii la temperaturi ridicate) și alte sbstanțe.

Glicinarea aminoacidul glicină se leagă de salicilați (aspirina), acid benzoic, decongestionante și antihistaminice.

Dacă faza a II-a este afectată sau suprasolicitată, se poate ajunge la acumularea toxinelor liposolubile în țesuturi grase- inclusiv creier și glande endocrine. Numai acest fapt poate determina o mulțime de probleme de la dezechilibre hormonale, infecții recurente, cefalee, migrene, alergii și, risc potențial neoplazic crescut (daca chimicalele sunt cancerigene).

Ce se întâmplă după?

Odată ce toxinele au trecut prin cele două faze și devin hidrosolubile vor fi transportate către intestin prin bilă și excretate sau vor fi transportate către rinichi – prin sânge si excretate pe cale urinară.         Care va să zică, ficatul este un excepțional filtru cu autocurățare – pregătește toxinele pentru eliminare, nefiind un spațiu de depozitare pentru acestea – deci nu acționează ca un burete :))). Produsele care sunt depozitate în ficat sunt B12, vitamine liposolubile A,D,K, minerale, fier, cupru, chestii bune care fac din ficat un organ extrem de muncitor si multi tasking.

Sper ca ați înteles cât de cât procesul de metabolizare/detoxifiere. Acum să vedem de ce minerale, vitamine este nevoie pentru ca enzimele implicate în detoxifiere să funcționeze corect și întregul proces să se desfășoare optim.

Nutrienți necesari în faza I- Sunt nutrienți necesari enzimelor cticromului P450

1. proteine de calitate superioară (ouă, carne) – aportul scăzut de proteine scade activitatea acestor enzime. -atentie nici prea mult nu e bun – nu trebuie sa mancați carne zilnic- dar este bine să o faceți din când în când, sau daca sunteți împotriva consumului de carne să cosumați măcar ouă sau fructe de mare.

2. Magneziu – din vegetale cu verde închis, nuci, semințe, avocado, banane, cacao, fructe de mare

3. Vitamina A (retinol) – ouă, produse lactate, ficat

4. Vitamina B2 (riboflavină) – ficat, ciuperci, migdale, somon, ouă.

5. Vitamina B3 (niacină) din ton, somon, sardine, asparagus, roșii, avocado, vegetale verzi.

6. Vitamina B5 (acid pantotenic) din, drojdie de bere, conopidă, brocoli, roșii, cartofi dulci, avocdo, somon, gălbenuș, carne.

7. Vitamina B6 din pește, ficat, cartofi, semințe de floarea soarelui, spanac, banane.

8. Vitamina B12 (ciancobalamina), în organe de animale, crustacee, ouă, lactate.

9. Folați – în vegetale verzi, brocoli, conopidă.

După cum deja știți din prima parte a articolului în faza I reacția cheie este oxidarea – ca urmare a acestei racții se produc radicali liberi de oxigen- ei înșiși foarte nocivi. Este important ca ficatul să aibe o mulțime de antioxidanți pentru a nutraliza acești radicali liberi.

Care sunt antioxidanții pentru ficat?

Vitamina C– din citrice, pătrunjel, pepene, cătină, fructe de pădure, etc.

vitamina E din nuci și semințe, spanac, avocado,

Beta caroten – din morcovi, cartofi dulci, vegetale verzi, fructe, legume portocalii

Zinc – din fructe de mare, seminte de dovleac, caju, migdale

Selenium– nuci, ciuperci, semințe, organe de animal, brocoli, spanac, pește, fructe de mare.

Ca să avem un detox complet sunt necesari și Nutrienți pentru faza a II-a– cei mai importanți jucători fiind aminoacizii si sulful

1. Glicina – din colagen, oase, – supa de oase, crustacee

2. Glutamina– din carnea de vită, porc, pui, organe, fructe de mare spanac, pătrunjel- este important de știut că glutamina este sensibilă la căldură- cele mai bune surse fiind vegetalele crude sau sushi.

3. Cisteina – care conține sulf- din ouă, lactate, usturoi, brocoli, varză de Brussel, ceapă, fructe de mare carne de porc, pui,

4. Metionina (care conține sulf) – din toate produsele animale si din nuci de brazilia.

5. Taurina (care conține sulf) – din ouă, lactate, pește, carne.

phase-l-and-ll-liver-detoxificationÎn afară de acești aminoacizi, faza a II-a este susținută de nutrienții menționați în faza I – mai ales Vitamina C, selenium ș parte din vitaminele B.

De stiut – medicamentele care detoxifică ficatul – cum ar fi Silimarina cresc necesarul de nutrienți atât din faza I cât și din faza II.

Obiceiurile poluatoare (fumat, cafea, alcool, medicamente) cresc neceasrul de nutrienți.

Ce aveți de reținut:

1. Dietele de detox pot sa fie o mare pacăleală – dacă nu conțin nutrienții menționați.

2. Pentru a vă păstra sănătoși- măcar la trup- trebuie să va expuneți cât mai puțin la toxine (aer, hrană, mâncare, medicamente)

3. Să consumați hrană cât mai densă nutritiv – care să aiba obligaturiu – vegetale cu frunze verzi, ouă, +/-carne, semințe, fructe.

4. Să vă revitalizați capacitatea de regenerare prin acupunctură – eu vă aștept 🙂

dr. Cristina Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s