Stresul pe intelesul tuturor

In “ton” cu dulcea leneveala a zilelor de concediu si a minunatelor zile caniculare va propun o discutie serioasa despre stresul cronic. Tema nu este chiar simpla – dar sper sa o fi simplificat suficient cat sa fie pe intelesul tuturor.

In organism toate sistemele sunt extrem de bine organizate, redundante si, desigur, intricate. Daca apare o disfunctie intr-o parte cu siguranta va avea repercursiuni mai mult sau mai putin vizibile peste tot.

Cand ne gandim la efectele stresului cronic ne gandim la cortizol. Ne gandim la crestere in greutate- mai ales la grasimea abdominala, la rezistenta greutatii in fata oricarei diete. Ne gandim la dureri de cap, depresie si anxietate. Ne gandim la probleme de somn. Si nu in ultimuul rand, ne gandim la cresterea riscului cardiovascular.

Dar, ar trebui sa ne gandim si la sindrom premesntrual, la scaderea libidoului, la dismenoree si amenoree, la caderea parului, sau la cum deregrarile hormonilor sexuali pot determina scaderea functiei tiroidiene si osteoporoza. Sau infertilitate – acestea sunt tot consecinte ale stresului cronic la femei.

Care este legatura intre stres si hormonii sexuali?

Ce se intampla cand esti stresat cronic?

Ce se intampla cand hormonii tai sexuali sunt in dezchilibru?

In organism exista doua axe hormonale foarte importante – axa hipotalamo-hipofizo-suprarenaliana (HPA) si axa hipotalamo-hipofizo- gonadala. (HPG)

1

Axa HPA este responsabila de raspunsul de fuga sau lupta in fata stresului. Hipotalamusul primeste raspunsuri de la hipocampus- regiune din creier care integreaza informatia de la toate simturile si poate percepe pericolul si lua deciziii. Sub influenta acestor informatii, elibereaza un hormon numit Corticotrophin Releasing Hormone (CRH), care stimuleaza hipofiza pentru eliberarea altui hormon numit Adrenocorticotropic Hormone (ACTH). ACTH trasnimte semnalul mai departe catre suprarenale si determina eliberarea de catre acestea de cortizol si catecolamine (adrenalina, noradrenalina

 Cortizolul are un numar imens de efecte in organism de la controlul metabolic, la afectarea sensibilitatii la insulina, afectarea imunitara, afectarea permeabilitatii capilare, afectare de dispozite, etc. Daca, sa presupunem, esti intr-un pericol iminent- amenintator de viata- toate aceste functii devin prioritare, alaturi de efecte ale catecolaminelor si ale CRH pentru a sustine functiile esentiale ale supravietuirii- (perceptia, luarea de decizii, energia pentru muschi, pregatirea pentru vindecarea ranilor). Functiile non esentiale vor fi inhibate – cum ar fi:, functia imunitara, digestiva, functia renala, functia reproductiva, cresterea, formarea de colagen, recaptarea aminoacizilor in muschi, sinteza proteica si osteogeneza.

Cortizolul determina raspuns de feedback negativ catre hipofiza si hipotalamus (adica inhiba secretia CRH si ACTH de care vorbeam mai devreme).

Daca evenimentul stresor s-a incheiat axa HPA se va dezactiva. Daca stresorul este inca perceput axa HPA va ramane activata.

De aceea, stresul cronic (termenele limita, traficul, deprivarea de somn, divortul, boala, ceasurile desteptatoare, facturile de plata, copiii, etc) este o problema atat de serioasa. – pentru ca toate functiile neesentiale sunt suprimate de cortiozlul crescut si nu sunt prioritizate.

Axa HPG

2

Rolul principal al axei HPG este de a controla reproducerea, dar are roluri importante si in dezvoltare (pubertate si imbatranire) si rol imunitar.

Hipotalamusul elibereaza un hormon Gonadotropin-Releasing Hormone (GnRH), care va stimula hipofiza sa secrete alti doi hormoni- Luteinizing Hormone (LH) si Follicle-Stimulating Hormone (FSH).

LH si FSH stimuleaza secretia gonadala de estrogeni si progesteroni la femei si de testosteron la barbati.

Femeile sunt in mod special sensibile la efectele stresului asupra hormonilor sexuali, datorita interactiunii intre axele HPA si HPG.

Estrogenii si progesteronul influenteaza la randul lor hipofiza si hipotalamusul.

In general estrogenii determina feedback pozitiv, stimuland in continuare axa HPG. (desi exista si mecanisme de feedback negativ – adica de inhibare a axei).

Progesteronul determina feedback negativ- inhiband axa HPG.

In fiziologia ciclului menstrual feedbackul pozitiv al estrogenilor pregatesc foliculul din ovar si uter pentru ovulatie si implantare.

Desigur este o supersimplificare. Sunt mai multi hormoni in joc care controleaza aspectele foarte complexe ae fertilitatii si mentruatiei, legaturile cu hormonii tiroidieni, cu sistemul imunitar si cu osteogeneza. Este foarte important ca toate buclele hormonale sa mearga in acelasi rim, daca unul dintre hormoni/bucle hormonale este dezacordat – toata piesa muzicala suna rau.

Legaturile intre axa HPA si HPG.

Cele doua axe homonale nu sunt sisteme izolate- ca toata sistemele din organism- ele interrelationeaza.

In sisetmul endocrin- ca si in cel neurologic- totul este in legatura.

Hormonii, spre deosebire de neuroni au – cel mai frecvent- efecte la distanta de locul in care sunt produsi- constituie un fel de retea wi-fi a organismului. In neurologie – reteaua de transmisiuni este mai degreaba asemanatoare cu transmiterea prin cablu din fizica- din aproape in aproape

Cum comunica insa cele doua axe?

3

Progesteronul activeaza axa HPA. Aceasta activare – prin secretia de cortizol expica si poftele pe care le avem inainte de venirea menstrei- si din timpul sarcinii . Cortizolul inhiba axa HPG la toate nivelurile. Cortizoul scade si productia de GnRH, scade productia de FSH si LH, suprima functia ovariana prin scaderea sceretiei de estrogen si progesteron.Aceasta, pentru ca in stresul acut reporducerea nu este o prioritate- corpul foloseste energia si resursele pentru supravieturie.

Daca, stresul acut nu mai este doar acut si devine stres cronic? Daca nivelul de stres este crescut constant- petreceti prea putin timp afara, sunteti mai degraba activi in timpul noptii, nu dormiti suficienti si folositi cafea si zahar pentru a reusi sa va mentineti senzatia de energie – functiile secundare ale organsimului nu vor fi nicand prioritizate – reproducerea, digestia osteogeneza, imunitatea, formarea de colagen, etc.

Asadar, in stresul cronic, nivelurile de estrogen si progesteron pot fi scazute. Si, mai mult organsimul va converti progesteronul in cortizol, estrogen si testosteron.

Toti hormonii sexuali au ca precursor- colesterolul.

4

Schema sintezei hormonale nu este chiar simpla- dar este necesara prezentarea ei pentru intelegera complexitatii fenomenului.

Colesterolul- piatra de temelie a hormonilor steroizi este convertit in pregnenolon.

Pregnenolonul urmeaza sa fie transformat fie in DHEA(dehydroepiandrosterone) fie in progesteron. DHEA va fi convertit in testosteron si estrogeni (si la femei exista o cantitate mica de testosteron in mod fiziologic). Progesteronul este invertit in cortizol.

Pare complicat, dar daca ati urmarit mai multe telenovele sau ati citit suficiente romane rusesti- cred ca se poate intelege si schema aceasta.

Daca organsmul este sub stres constant – va fi nevoit sa foloseasca progesteron pentru sinteza de cortizol, deci va folosi mai mult din pregnenolone.

6Axa HPA fura practic prescursorul testosteronului si al estrogenului. (pregnenolonul se va transforma in progesteron si nu se va mai transforma si in DHEA.

Aceasta eset o cauza a scaderii testosteronului la barbati (una din cauzele chelirii ).

Dar, problema este si mai complexa, pentru ca atunci cand nivelul de DHEA este scazut organismul are tendinta de a converti testosteroul si putinul din DHEA care este produs in estrogen. Estrogenii din dieta sau mediu – fitoestrogenii din soia, seminte sau xenostrogenii din plastic – cresc in mod suplimentar nivelul de estrogen.(barbatii sub stres cornic au tendinta de a avea balanta estrogeni/testosteron dezechilibrata – prin scadrea testosteronului +/- crestera estrogenilor, cu multipe efecte negative- apatie, scadere de energie, scaderea libidoului, afectarea prostatei, disfunctie erectila, scaderea masei musculare si a densitatii osoase, scaderea eritropioezei, etc)

De retinut:

  • Stresul cronic dezorganzeaza sistemul hormonal.

  • In stresul cronic functiile neesentiale pentru supravietuirea imediata- digestia, reproducerea, osteogeneza, imunitatea sunt defavorizate.

  • Cortizolul este hormonul de stres.

  • In stresul cronic, progesteronul va fi convertit mod special in cortizol – si nu in DHEA – precursur al teststeronului si a estrogenilor. (ceea ce va duce la o scaderea a nivelului de testosteron)

  • Scaderea testosteronului determina, apatie, letargie, scaderea libidoului, scaderea masei musculare, scaderea densitatii osoase, scaderea eritropoiezei etc.

  • Cortizolul inhiba axa sintezei de hormoni sexuali (HPG)la toate nivelurile.

  • Hormonii steroidieni au ca si precursor- COLESTEROLUL: (de aceea este bine sa va protejati ficatul- locul sintezei de colesterol si sa nu exagerati cu hipocolesterolemiantele)

Ce aveti de facut astfel incat sa reduceti stresul si sa va reechilibrati sistemul endocrin?

1.Spuneti mai fercvent NU

2 Cereti ajutorul

3 Petreceti mai mult timp afara

4.Petreceti mai mult timp cu preteni, familia, persoane care va sunt dragi

5.Faceti sport- fara sa va suprasolicitati

6.Ingrijiti-va de hobby-uri

7.Mancati mai sanatos

8. Fiti mai buni- aratati mai multa compasiune!

9. Fiti recunoscatori- bucurati-va de fiecare zi!

10.- Nu in ultimul rand, desigur- Programati-va sedintele de acupunctura 🙂

dr. Cristina Hanganu

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s