Problemele de fertilitate la femei- o abordare holistica!

5349b3eb4ee50d8c0ff2fd2d8163934cViata sexuala o problema tabu pana nu demult, despre care se vorbeste cu timiditate sau cu inadecvare si acum, merita mai multa acoperire in discutiile academice.
Un punct de interes major prin care putem ajunge si la dezbaterea obiceiurilor sexuale sanatoase il reprezinta problemele de fertilitate- o realitate dureroasa a vietii noastre.
Medicina Traditionala Chineza cu acupunctura si dietoterapie, homeopatia, fitoterapia si gemoterapia sunt resurse extreordinare- insuficient exploatate- care restabilesc echilibrul hormonal si contribuie la obtinerea sarcinii atat de dorite.

b4120e767bacff959e855f7cb52dffdbCadrul problemei:
Infertilitatea este definite ca incapacitatea de a ramane insarcinata dupa un an de contact sexual neprotejat. Se descriu doua notiuni: infertilitate pimara (nu a existat nici o sarcina) si infertilitate secundara (apare dupa o sarcina anterioara).
Cauzele ale infertilitatii sunt:
• Boli cronice (diabet, cardiopatii,hepatopatii etc)
•Infectii cu transmitere sexuala tratate necoraspunzator (Chlamidia, Gonorea, toxoplasmoza, etc)
• Disfunctii ale hipofizei, hipotalamusului, ovarelor, tiroidei, suprarenalelor
• Probleme ovariene
• Probleme tubare
• Probleme legate de varsta
• Infertilitate de cauza necunoscuta
• Problem uterine
• Endometrioza
• Ligature tubara anterioara
• Tratamente diverse cu efecte adverse asupra echilibrului hormonal.
Unul din cele mai eficiente tratamente la care nu se apeleaza de obicei decat dupa multe alte tratamente epuizante- este acupunctura.
fertility_acupuncture_finalDe ce actioneaza atat de bine acupunctura? De cele mai multe ori problemle de fertilitate nu sunt de natura fizica- obstructie tubara, degenerescenta ovariana, malformatii uterine, etc ci se datoreaza unor probleme psihoemotionale si dezechilibrului hormonal. Acupunctura restabileste echilibrul psihic, emotional si hormonal. Chiar si in cazurile in care se practica fertilizare in vitro este benefic tratamentul acupunctic- pentru a creste sansa de prindere a sarcinii- studiile arata ca aupunctura creste cu 60% succesul impregnarii in vitro si toate clinicie mari de fertilizare pun la dispozitite si tratament acupunctic. In SUA inca din anii ’80 s-a intrudus ca tarepie ajudjuvanta acupunctura in clinicile de reproducere asistata. Se recomanda tratamente acupunctice- intre zilele 6-8 ale ciclului menstrual indus de tratamentul de fertilizare si doua sedinte in ziua transferului embrionar, in puncte specifice.
Ce obtinem prin acupunctura?
1. Imbunatatirea circulatiei sangvine in organele reproductive- deprivate datorita stressului cotidian.
2. Reechilibrare hormonala. Femeile foarte stresate (si nu va inchipuiti ca stresul este doar apanajul functiilor de conducere sau al unui job solicitant- poate fi si datorita unor relatii familiale tensionate, al ingrijorailor diverse) secreta prolactina in exces care impiedica ovulatia.
Acupunctura, dieta precum si alte tehnici de relaxare vor restabili echilibrul.
3. Restabileste echilibrul fluidelor si trateaza stagnarile si bocajele de energie- In medicina chineza o alta cauza a infertilitatii pe langa dezechilibrele ficatului, sau ale plamanilor o reprezinta acumularea de vazcozitati ce determina blocaje ale curgerii energiei, formarea de chisturi, fibroame, etc. Problema se rezolva prin dieta si acupunctura.
4. Pregateste corpul pentru conceptie. Multe femei isi cheltuiesc energia cu tratamente fizice epuizante, diete drastice, munca de birou, munca domestica, putina energie ramanad disponibila pentru reproducere. In viziunea medicinii chineze pentru conceptie ai nevoie de energie, de o structura calda, primitoare, suportiva. Drept urmare, evitati suprasolicitarile. Acupunctura va restabili curgerea corecta a energiei si va indrepta surplusul energetic catre organele de conceptie. Dieta corecta este, de asemenea, un furnizor de energie.
5. Restabileste calmul. Lupta pentru a obtine un copil  cu ingrijorarile, depresia, frustrarile, obsesiile ce decurg de aici creaza un cerc vicios – cresc stresul- care scade sansele obtinerii unei sarcini si asa mai departe. Acupunctura va va ajuta in a va regasi pacea si linistea si va va ajuta sa priviti cu optimism inainte si sa va bucurati de Aventura conceperii unui copil.
099b348c284f9d5ef54623bbf052034dCe ar trebui sa mai faceti in afara sedintelor de acupunctura:
Reguli de bun simt
– nu va otraviti corpul cu nicotina, alcool, alte droguri
– Faceti miscare- moderat –  conform principiului vechi chinez „miscare fara transpiratie”
– Insusiti-va o dieta santoasa

In posturi viitoare va voi prezenta cateva principii de dieta conform MTC utile in infertilitate, precum si abordarea homeopatica si gemoterapica utila. Tratamentul combinat este cel mai adecvat.

dr. Cristina Maria Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s