Depresia- cateva elemente de diagnostic si tratament la indemana

7873b3b9ddbf9a8d70882fcd38418cbaDepresia alaturi de anxietate sunt doua conditii patologice cu prevalenta extrem de crescuta, dar deseori ignorate si de catre pacienti si de catre medici.

Cadrul problemei:
Depresia este o conditie patologica care iti afecteaza gandurile, sentimentele, si comportamentul. Este cea mai frecventa patologie psihiatrica. Este a doua cauza de disabilitate pe termen lung in Occident.
Depresia este mai mult decat o indispozitie este o problema serioasa care trebuie privita si tratata cu competenta. Ignorata si suprimata poate determina afectare mentala severa cu rasunet asupra vietii afectiva, sociale a individului, cu risc mare pentru suicid.
De ce apare depresia?
In etiopatogenia depresiei sunt incriminati mai multi factori, iata care sunt pe scurt si foarte simplist:
1. Factori biologici:- o perturbare a echilibrului neurotransmitatorilor cerebrali dopamine, serotinina, norepinefrina sau o scaderea a nivelurilor hormonale de estrogen, progesteron, hormone tiroidieni (depresia post partum)
2. Factori nutritionali: deficient de vitamin B12, deficient de minarale (Magneziu, Zinc), deficient de acizi grasi esentiali, alergii alimentare
3. Factori situationali: stress, trauma, divort, pierdera job-ului, boala/deces al apropiatilor.
Desigur, la fiecare caz gasim o intricare de factori mai degraba decat unul singur.
Care sunt simptomele care ar trebui sa va atraga atentia asupra depresiei- la Dvs sau la cineva apropiat:
• Oboseala, lipsa de enregie
• Lipsa de chef si de placere in activitatile uzuale – (nu ii mai plac activitati pe care le gasea interesante)
• Concentrare dificila,
• Indecizie
• Schimbari ale apetitului- anorexie sau bulimie
• Scaderea libidoului
• Tulburari ale rirmului somn/veghe- insomnia sau hipersomnie
• Sentimente recurente de vina si de lipsa de valoare
• Ganduri recurente de moarte si suicid
• Pieredere semnificativa sau castig semnificativ in greutate.
Care sunt factorii de risc?
• Istoric familial
• Sex (de doua ori mai multe femei au depresie- si datorita tulburarilor hormonale: post partum, menopauza, premenstrual)
• Insomnia – exista o puternica corelare a insomniei cu depresia- (20% dintre insomniaci sufera de depresie majora, si 90% dintre depresivi au insomnia)
• Alte comorbiditati: boli cronice, boli grave, consumptive, afectari hormonale
• Medicatie: sedative, narcotice, corticosteroizi, antihypertensive, hipocolesterolemiante
• Structura personalitatii: stima de sine scazuta, pesmism, etc
• Situatii stresante: probleme financiare, problem de cuplu, trauma.
De retinut: Depresia este o boala cronica cu atacuri RECURENTE.
Adesea se prezinta disimulat sub froma acuzelor somatice- fara afectare morfolgica (Atacuri de ulcer- fara leziune ulceroasa, Atacuri de astm, Tulburari gastrointestinale diverse, etc).
Boala netratata poate duce pana la urma la afectare somatica cu afectare morfopatologica.
In medicina traditionala chineza, tulburarile mintii sunt atribuite tuturor lojelor energetice, fiecare gurvernad pe langa functiile fizice si pe cele psihice. Depresia, melancolia este legata in special de loja metal- reprezenatat de plaman cu atributul spiritual PO. Supremul atribut spiritual, insa, il detine Shen-ul- guvernat de loja inimii. Iata ce scriu textile vechi chinezesti despre aceasta:
fb54ce543f102474be192f6f5124335dCartea veche a definițiilor se referă la Cord ca fiind conducătorul ființei umane, lăcașul conștiinței și inteligenței. Dacă decidem să hrănim acest element crucial în practica noastră de zi cu zi, atunci viața ne va fi lungă, sănătoasă și sigură. Dacă viziunea conducătorului devine tulbure și neclară, calea va deveni aglomerată (congestionată) și corpul fizic va fi afectat sever. Dacă lăsăm ca viețile să se centreze pe gânduri și activități tulburi, vor decurge consecințe nefaste.”
200 î.e.n „Orice deviere are loc deasupra produce o disfuncție dedesubt. Nu-ți alerga inima ca pe un cal de curse, îi vei epuiza energia; nu-ți face inima să zboare ca o pasăre, s-ar putea să îi rănești aripile. Nu încerca să miști fără rost lucrurile în jur doar de dragul de a vedea ce se întâmplă. Dacă miști lucrurile le disloci din locurile lor; dacă ești calm și răbdător totul va veni de la sine spre tine.”
Ce concluzii practice tragem?                                                                                               Pentru a-ți hrăni inima si a indeparta depresia:
• Doreste putin
• Străduieste-te cu masura
• Fii flexibil
• Fii altruist
• Tempereaza-ti asteptarile
• Lasa lucrurile sa curga de la sine
Medidina alopata vine in ajutorul depresivilor cu o baterie foarte laraga de antidepresive- de la inhibitori ai recaptarii serotoninei (celebrul Prozac), la stabilizatori ai afectelor, pana la antidepresivele triciclice (amitriptilina) si antipsihotice.
Toate au efecte adverse serioase si pericol de dependenta. Este bine sa explorati si celelate optiuni terapeutice inainte de tratamentul medicamentos.
Alte sfaturi practice au fost confirmate de studii clinice diverse. Metode relativ la indemana pentru a intervene in cazul unei depesii usoare/ medii sunt:
1. Psihoterapia– a vorbi cu cineva despre ce te framanta, cineva care sa iti valideze emotiile are cu adevarat efecte miraculoase. Incepeti prin a vorbi cu o persoana de incredere care va sutine din anturajul Dvs. Adresati-va in cele din urma si unui specialist- psiholog pentru a invata cum sa faceti fata atacurilor de depresie.
2. Homeopatia– sunt nenumarate resurse homeopate pentru tratamentul depresiei- tratamentul se face simptomatic, individualizat
3. Acupunctura– s-a stabilit rolul de eliberare a endorfinelor in cadrul tratamentului acupunctic. In afara acestora se intervine judicious si pe relatia cauza efect restabilind echilibrul psihoemotional.
4. Fitoterapie– sunataoarea9eaaddac3a9b2363c8082e5a6339e23a-administrata ca ceai, decoct, tincture- este o planta miracoloasa- intens studiata cu efect – Prozac like
5. Miscare– in orice conditii trebuie sa va mobilizati catre a va misca putin- efectul relaxant si tonifiant reduce simptomele depressive.
6. Stil de viata: concentrate-va pe ce au spus vechii chinezi. Invatati sa delegati din responsabilitati.
7. Dieta– alegeti diete sanatoase si complete- bogate in vitamin B, Magneziu si Zinc si Triptofan. (nuci, seminte, cereale integrale, plante verzi).
8. Invatati tehnici de relaxare si meditatie(yoga).
9. Invatati sa fiti atent la ce va spune organismul Dvs. Luati-va pauza cand simtiti ca vi se epuizeaza resursele si incercati atunci sa va incercati energetic.
10. Factei o lista cu lucrurile care va aduc liniste si pace, care va fac sa va simtiti bine. Faceti in fiecare zi cel putin unul din lucrurile de pe lista .
In concluzie- ca si pana acum – pledez pe tratamentul preventiv.
Acupunctura cu derivatele ei (auriculopunctura, moxibustia si cupping) cu efect de reechilibrare psihoemotionala, precum si homeopatia- cu remediul constitutional potrivit, ajutate de fitoterapie- sunt resurse terapeutice exceptionale in tratarea fondului depresiv. Este pacat sa le subestimati importanta- va vor readuce forta vitala si zambetul pe buze- fara nici un efect nedorit.

dr. Cristina Maria Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s