A venit vremea sa te desparti de durerile de spate- Acupunctura in lombosciatica

a88dd9ad3f016cbea48b958dfa2a73bb  Lombosciatica este o maladie care ne afecteaza din ce in ce mai des- din mai multe motive: lucrul la birou, sedentarism, obezitate. Problemele pe care le implica sunt numeroase, iar tratamentul este intodeauna complex. Din perspectiva non- alopata exista mai multe parghii terapeutice: dieta, homeopatie, gemoterapie si regina tratamentelor- acupunctura- cea mai eficineta in aceste cazuri. Se poate opta, desigur pentru tratament combinat- dupa sfatul medicului.
Ce inseamna lombosciatica?
Lombosciatica este consecinta iritarii radacinilor nervului sciatic de catre inelul fibros degradat sau de fragmentele migrate ale nucleului pulpos. Se manifesta prin dureri in regiunea lombara, care iradiaza pe fata posterioara a coapsei si gambei membrului inferior, extinzandu-se uneori in directia halucelui (degetul mare) sau degetului 5 (degetul mic).
Lombosciatica poate fi generata in afara de leziunile discale si de catre boli neurologice infectioase, proliferative sau toxice, care afecteaza radacinile (radiculite) sau nervul sciatic(nevrite).
Orice lombosciatica trebuie in principiu investigata cu un tomograf computer sau RMN pentru a se pune un diagnostic corect, daca este cazul, de hernie de disc. In multe cazuri, anamneza si examenul clinic nu sunt suficiente pentru diagnostic.
In privinta tratamentului- trebuie exclusa necesitatea chirurgicala si apoi se poate interveni pe cale alopata sau se poate alege un tratament acupunctic, homeopat sau gemoterapic.
In acest post – voi prezenta perspectiva acupunctica, urmand sa detaliez celelate optiuni terapeutice in posturi viitoare.
Elementul comun al tuturor pacientilor este reprezentat de suferinta intensa, atroce, de raspunsul slab la terapia alopata cu anti-algice si de blocajul pe care suferinta în realizeaza în viata persoanei.
559cbe740778035c45a476dc5f551808Cercetarile au aratat ca acupunctura are rezultate superioare tratamentului clasic cu analgezice si decontracturante (Witt 2006; Haake 2007; Cherkin 2009; Sherman 2009a).
Este cu atat mai folositoare ca adjuvant la pacientii cu afectare severa, precum si ca primo trtament la pacientii care nu vor sa foloseasca analgezicele (Sherman 2009a, 2009b; Lewis 2010).
Acupunctura poate ajuta si in durerile de spate din sarcina (Ee 2008), in durerile de spate datorate muncii fizice, – scazand absenteismul de la serviciu, (Weidenhammer 2007; Sawazaki 2008).

Cum ajuta acupunctura in durerile de spate?
– Produce analgezie- prin stimularea locala nervoasa si musculara  se elibereaza endorfine si alti mediatori neuroumorali, care interfereaza cu procesarea semnalului dureros in creier si maduva. (Pomeranz 1987; Zhao 2008).
– Reduce inflamatia – prin stimularea eliberarii de factori vasculari si imunomodulatori (Kim 2008, Kavoussi 2007;Zijlstra 2003).
– Scade contractura musculara si creste mobilitatea articulara- prin imbunatatirea microcirculatiei locale (Komori 2009), care ajuta la scaderea pana la eliminare a edemului.
– Scade folosirea medicatiei pentru dureri de spate (Thomas 2006).
– Pe termen lung este mult mai eficienta financiar (Radcliffe 2006;Witt 2006).
– Creste succesul terapeutic, chiar si cand este folosita impreuna cu tratamentul conventional si exercitiile de reabilitare. (Ammendolia 2008; Yuan 2008).
0e73e7dd877fe4009a35281a962ee70f Iata ce spune in scrierile antice – Su Wen- in “cartea de capatai” a acupuncturistilor- in Capitolul 41 despre cele 13 tipuri primare de Dureri lombare:
Durere datorata atacului asupra meridianului Vezicii urinare:
Durerile radiaza de-a lungul coloanei vertebrale de la nivelul gatului pana la coccis. Punctioneaza VU 40 si lasa-l sa sangereze- nu face sangerare primavara.
Durere datorate afectarii meridianul Vezicii biliare
Pacientii au impresia ca sunt tintuiti in cuie- nu se pot aseza si ridica, nu se pot intoarce. Punctionati cu sangerare VB 34 (Yang Ling Chuan. NU sangerati punctul toamna.
Durerile datorita afectarii meridianul Stomacului
Pacientii nu se pot intoarce, simt tot felul de ciudatenii daca fac efortul sa se intoarca, de asemenea, casca des. Punctionati St-36 (Tsu San Li), St-37 (Shang Chu Hsu) si St-39 (Hsia Chu Hsu) pentru a restabili echilibrul “sus-jos”. De asemena, sangerati punctele- nu faceti sangerare toamna.
Durerile datorita afectarii meridianul Rinichiului
Durerile sunt localizate pe interior, de-a lungul coloanei vertebrale si a gatului. Se punctioneaza R 2 (Jen-Ku) si R-3 (Tai Hsi). Nu le sangerati primavara.
Durerile datorate afectarii meridianul Ficatului
Pacientii au impresia ca coloana vertebrala este intinsa si intepenita ca un arc. Punctionati F-5 (Li Kou), F-6 (Chung Tu) si F-7 (Chi Kuan). In aceasta situatie pacientului ii place sa vorbeasca, dar o face intr-un mod inedit, exprimand-se foarte simplu, fara inflorituri artistice.
Durerile datorita afectarii meridianelor superficiale si colateralelor acestora
Iradiaza spre umar, sunt insotite de tulburari vizuale si incontinenta. Se vor punctiona meridianel superficiale la nivlul spatiului interarticular al genunchiului, precum si meridianele de la acest nivel .Exista o situatie in care afectare acestor meridiane creaza o senzatie de “ centura prea larga” asociata cu teama si iritabilitate. Se va punctiona VU40- (Wei Chung)- in acest punct meridianele distincte se concentreaza si emerg ca un spic de grau.
Durerile datorita atacului Yang Chiao
Durerile se manifesta ca edeme foarte dureroase care se proiecteaza in regiunea lombara. Este necesar sa punctionati Yang Chaio la nivelul maleolei externe in trei puncte VU 59 (Fu Yang), VU-61 (Pu Shen) si VU-62 (Shen-Mai).
Durerile datorita atacului Yang Wei
Se manifesta a umflatura-edem a regiunii lombare. Acest meridian se intalneste cu meridianul Vezicii Biliare la o palma deasupra maleolei externe, la “o masura deasupra pamantului”, la VB 35 (Yang-Chio), iar punctul situate la nivelul pamantului este VU 63 (Chin Men).
Durerile datorita atacului Chong Mo
Durerile impiedica pacientul sa se aplece inainte sau pe spate. Daca se apleaca inainte au impresia ca isi pierd echilibrul. Problemele apar dupa ce ridica greutati. Se vor puntiona doua puncte aproape de “ stimularea Yang-ului”,  situate in spatiul popliteu- VU40 (Wei Chung) si punctele alaturate VU-38 (Fu Chieh) si VU-39 (Wei Yang).
• .Durerile datorita atacului meridianului Vas de Conceptie
Durerile sunt tot timpul insotite de transpiratii. Cand transpiratia inceteaza, pacientul cere apa, dupa ce bea apa, poate sa fuga. Se punctioneaza “asteptand Yang-ul” situate pe yang Chiao, si  se sangereaza in caz de plenitudine. GV-3 (Yao Yang Kuan), GV-4 (Ming Men) si GV-5 (Hsuan Shu).
Durerile datorita atacului Yin Wei
Durerile sunt insotite de plangere si spaima. Se punctioneaza la 5 cun deasupra maleolei interne, unde se reunesc Yin Wei cu meridianul Rinichiului – R-9 (Chu-Pin).
Durerile datorita atacului Yin Chiao.
Durerile radiaza spre piept. In cazurile severe pacientul are senzatia de fractura la nivelul regiunii renale, vedere incetosata, limba intepenita, si ridicare dificila. Se vor punctiona R-8 (Chiao Hsin), iar al doilea R-6 (Chao Hai).
Durerile datorita atacului meridianului Vas Guvernor
Se expima intotdeauna cu febra. SE poate asocial intepeneala sau inocntinenta urinara. Se vor punctiona St-36 (Tsu San Li), St-37 (Shang Chu Hsu) si St-39 (Hsia Chu Hsu).
3f19c4fce22f7b1efd7d2b480dfba1e1Desigur, de cele mai multe ori patologia este complexa si nu este afectat un singur meridian.
Ca sindroame cel mai des intalnim:
– Stagnare de Qi si sange la nivel lombar- datorita traumei (contuzie, intaindere).
– Invazia si retentia a frigului/vantului sau umezelii patogene in meridianele corespunzatoare si in colaterale (Vezica Urinara, Vezica Biliara, Vasului Guvernor, etc)- determinand obstruarea circulatiei Qi-ului prin meridian si durere consecutiva.
– Deficit de Qi al rinichiului
Conduita terapeutica se va judeca de la caz la caz, pacientii urmand sa primeasca tratamenrul individualizat.
17ac892214eaf25200551c49ab59551a

Sunt utile in tratamentul lombosciaticii- aplicarea de moxa, ventuze si lampa TDP, rezultatele fiind uimitoare dupa numai cateva sedinte.
Cunoscand aceste lucruri este pacat sa lasati durerile de spate sa va mai chinuie- programati cat mai curand sedintele de acupunctura.

Dr. Cristina Maria Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s