Osteoporoza- ucigasul tacut al oaselor

Suntem in prag de toamna, durerile osoase pe care le-am crezut uitate incep sa se reactiveze. Este important sa vedem din ce cauza avem dureri osoase. Una din cele mai importante cauze- o reprezinta osteoporoza- o maladie care merita studiata cu toata atentia datorita prevalentei semnificative.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) arata ca osteoporoza afecteaza peste 200 de milioane de oameni pe glob. Supraponderea si obezitatea aduc o solicitare suplimentara asupra oaselor, de aceea se anticipeaza un numar in crestere al oamenilor suferinzi de osteoporoza.
090781a0c0b32fbc4c294e3d078dfd5cIn intreaga lume, unul din trei barbati ar putea suferi o fractura osteoporotica in viitor, in timp ce riscul la femei este de aproape unu la doi. Femeile sunt mai vulnerabile decat barbatii datorita a doi factori.
– in general ele au mai putina masa osoasa de la inceput si sunt mai predispuse la pierderi osoase, decat barbatii, dupa incheierea formarii scheletului osos.
– dupa menopauza, pierderile anuale de masa osoasa sunt accentuate cu fiecare an care trece.
Ce este, totusi, osteoporoza? – osteoporoza este un proces de demineralizare care apare la nivelul structurilor osoase, determinand scaderea densitatii minerale a oaselor. Astfel, oasele devin poroase si fragile, putandu-se fractura usor sub actiunea unor traumatisme usoare sau chiar in absenta acestora.
In functie de indicele densitatii osoase exista trei stadii ale bolii: osteopenie, osteoporoza si osteoporoza manifesta (cand apar fracturi).

Ce ne predispune la osteoporoza?

– deficitele hormonale din perioada menopauzei pot favoriza aparitia osteoporozei prin dezechilibre in asimilarea mineralelor
– carente alimentare, aport insuficient de calciu si alte minerale care participa la formarea si intretinerea sistemului osos
– predispozitia ereditara, aparand la mai multi membrii ai aceleiasi familii
– sexul feminin, tulburarile hormonale ce tin de secretia estrogenica (hormonii estrogeni joaca un rol important in metabolismul calciului si depunerea sa in oase)
– tratamente medicamentoase cu corticoizi, antiinflamatorii steroidice (diprofos), chimioterapie, antiepileptice, hormoni tiroidieni, etc
– consum de alcool, fumatul sunt alti factori care tulbura absorbtia de calciu
– gastrectomii, cu incizia unei parti din stomac (limiteaza capacitatea de absorbtie a calciului in oeganism)
– deficit de vitamina C, D, sau minerale precum Fe, Mg, care impiedica metabolismul, absorbtia si depunerea calciului in oase
– boli metabolice: diabet zaharat, obezitate, hiposau hipertiroidii, afectiuni renale cronice, boli hepatice, boli cronice intestinale (colita cronica ulcero-hemoragica), anemii cronice,
– imobilizare prelungita la pat si lipsa totala a miscarii ca urmare a unor paralizii

875d6bde59a18b7d9c9d19c7ddc93f06Pentru a intelege cum ajungem la osteoporoza si care sunt parghiile pe care putem actiona, trebuie sa intelegem un pic din fiziologia osului.
Osul este format dintr-un strat exterior compact, dur si o matrice interioara spongioasa, care este o substanta vie. Intregul schelet osos este complet inlocuit o data la 7 ani, printr-un proces de remodelare. Acest proces este reglat de osteoblaste, celule care construiesc oasele si osteoclaste, celule care descompun tesutul osos.
Atata timp cat actiunea de constructie a osului (absorbtie) este mai mare decat cea de distructie osoasa (resorbtie), procesul de mentinere a oaselor in stare de sanatate este tinut sub control. Deci, osteoporoza apare datorita modificarii echilibrului absorbitie/resorbitie.

Cum putem creste procesul de formare – absorbtie- osoasa?

Osteoblastele produc osteocalcin, o proteina care leaga calciul in matricea osoasa, ducand astfel la cresterea continutului mineral al osului.
Osteocalcinul are nevoie de vitamina K2 pentru a functiona optim. iar deficienta de lunga durata de vitamina K2 determina o reducere semnificativa a densitatii si calitatii oaselor . In lipsa vitaminei K2 procesul de absorbtie este incetinit- va predomina cel de resorbtie- aparand osteoporoza- in diferite stadii.
Urmarind logica demonstratiei- pentru a creste procesul de absorbtie al osului avem nevoie de calciu si de vitamina K2.
In prezent, nu exista nici un medicament care sa vindece bolile osteoporotice. Cercetarile au aratat ca este dificil de restabilit complet structura osoasa care a fost alterata in osteoporoza. Obiectivul comun al tratamentului medicamentos si al administrarii de suplimente nutritive este acela de a scadea riscul fracturilor prin reducerea pierderii osoase, imbunatatind formarea oaselor, densitatea si rezistenta lor.
Prevenirea osteoporozei este, de aceea foarte importanta.

Preventia  putem face prin:
– consumul regulat de vitamina K2 (in cantitatea recomandata) este foarte important si usor de realizat cu Mena Q7– Vitamina K2 naturala.
– schimbarea stilului de viata – renuntarea la fumat
– consumul limitat de alcool
– exercitii fizice regulate – gimnastica usoara, plimbari in aer liber

7c18d9d39f259841cfc0729ef40c961bDieta:

  • renuntarea la lapte ca si sursa de calciu- inlocuirea cu alte surse de minerale necesare sanatatii osului:  seminte de susan, seminte de dovleac, migdale, brocoli, telina, prune, spanac, ceapa verde, etc.
  • consumul regulat de peste
  • reducerea coonsumului de carne
  • renuntarea la bauturi carbogazoase
    – consumul de suplimente nutritive care combina calciul si vitamina D.

Administrarea de calciu este frecvent recomandata femeilor sanatoase aflate la post-menopauza pentru a asigura sanatatea oaselor, deoarece se crede ca suplimentarea cu calciu este sigura si foarte bine tolerata, putand sa apara doar usoare efecte adverse. Totusi, studiile recente au aratat faptul ca suplimentarea de calciu este buna pentru oase, dar in acelasi timp este asociata cu cresterea frecventei evenimentelor cardiovasculare, in mod particular a infarctului miocardic. Asadar, desi efectul suplimentarii cu calciu a fost benefic pentru sanatatea oaselor, el a fost in detrimentul sanatatii cardiovasculare (in lipsa vitaminei K2 in cantitatea necesara, calciul se depune pe vasele de sange, provocand fragilizarea acestora).
Alte medicamnete prescrise in tratamentul osteoporozei sunt Bifosfonatii. Rata resorbtiei osoase este evident scazuta la femeile aflate la post – menopauza care iau bifosfonati. Ca mecanism de actiune, ei inhiba resorbtia osoasa prin inducerea apoptozei osteoclastelor (moartea naturala a celulelor), imbunatatind astfel densitatea oasoasa si reducand rata fracturilor. Pacientii sub administrare de bifosfonati au raportat experienta unor efecte adverse neplacute, precum arsuri gastrice, dureri de cap, de muschi si de articulatii. Se recomanda aportul de bifosfonati impreuna cu calciu si vitamina D, dar s-a observat ca suplimentele de calciu pot reduce absorbtia bifosfonatilor, iar oasele remodelate de bifosfonati au matricea exterioara dura, dar suportul conjunctiv deficitar- facand ca fracturile ce pot apare pe aceste oase sa fie mult mai severe.
Cum putem intervene terapeutic altfel:
Masurile preventive deja mentionate +Vit K2 naturala +
Gemoterapice:
Extract din muguri de Brad – Abies pectinata MG=D1,
Extract din mladite de Mur – Rubus fructicosus MG=D1
Extract din muguri de Jneapan – Pinus montana MG=D1,
Extract din mladite de Sequoia – Sequoia gigantea MG=D1,
In diferite combinatii- tratament luat 4-5 luni, mai ales in sezonul rece.
Acupunctura: scaderea densitatii ososse se datoreaza slabirii energetice fiziologice a rinchiului cu avansarea in varsta. Intarirea lojei rinichi- prin acupunctura, dieta, plante- va readuce si santatea oaselor.
Balneologie– – nu subestimati efectul terapeutic extraordinar al tratamentului fizio-balnear.
Este foarte important sa intelegem ca preventia este cheia succesului, ca un tratament preventive bine gandit si bine condus va contribui la sanatatea oaselor Dvs.
Suplimentele gemoterapice, precum si suplimentele vitaminice, desi aparent inofensive este necesar sa fie administrate sub supraveghere medicala. Va astept sa redam sau sa mentinem  impreuna sanatatea oaselor Dvs.

dr. Cristina Maria Hanganu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s