Despre somn si insomnie

e4be99682af8231e7b210d7bfe6b8d43Somnul insuficent, calitatea nesatisfacatoare a somnului , incep sa devina probleme din ce in ce mai acute ale omului modern – indiferent de varsta. Sunt foarte multi si tineri si adulti in plina maturitate, dar si batrani care se confrunta cu probleme de somn, care sufera, generic spus de insomnia.
Ce este insomnia?
Insomnia este definite ca: dificultatea in a adormi, dificultatea in a mentine somnul sau ca somn neodihnitor. In general, oamenii care sufera de insomnia dorm putin sau dorm chinuit, chiar daca au ocazia sa doarma adecvat. Este dificil de luat in calcul nr. de ore de somn in definitia insomniei, pentru ca acesta variaza de la persoana la persoana. S-a estimate ca, in medie, este nevoie de 7-9 ore de somn pe zi pentru a ne mentine in forma.
Ca sa intelegem insomnia trebuie sa intelegem somnul. Ce modificari neurologice, chimice, umorale au loc in timpul somnului- care il fac indispensabil pentru sanatate. Pe scurt : de ce trebuie sa dormim si de ce ne este atat de rau daca nu dormim suficient.
Cercetarea asupra creierului inca ramana o provocare pentru specialisiti, desi s-au facut progrese uluitoare in aceasta directie.
Care sunt functiile somnului:
Biochimic– in timpul somnului se secreta mai multi hormone anabolici cum ar fi hormonal de crestere. In timpul somnului metabolismul scade, temperature corpului scade, si energia este conservata. Procese anabolice ca: sinteza de proteine , refacerea depozitelor de glycogen, glucoza din neuron consummate in timpul perioadei de veghe sunt importante in faza non REM a somnului. Pe de alta parte in timpul somnului are loc si “igienizrea” celulara de produsii de metabolism sau radicalii liberi de oxygen rezultati in urma metabolismului celular.
Somnul are un rol important si in imunitate, – in timpul somnului creste productia de citochine.
Probabil cel mai important rol al somnului este in dezvoltarea de retele neuronale. Daca neurogeneza se pare ca se opreste la in eputul vietii noastre, dezvoltarea de noi sinapse si multiple rearanjari corticale pot avea loc tot timpul vietii.
Astfel, pentu invatarea unui comportament nou este nevoie de o retea neuronala noua care sa fie legata la experienta trecuta, care ne este sigur de ajutor in noua sarcina pe care o avem de indeplinit. Somnul – in perioada REM este momentul in care informatia nou achizitionata este integrate si procesata in retelele neuronale deja existente, iar raspunsurile la noua experienta sunt in corelatie cu istoria traita si potentialul propriu. Noua experienta primeste o incarcatura emotionala prin activarea sistemul limbic.
Somnul , pe toata durata sa are un rol deosebit de important in consolidarea memoriei. In timpul somnului, de buna seama, achizitionarea de noi informatii este limitata, dar consolidarea si mentinerea in memorie este net imbunatatita de somn. Spre exemplu, invatarea din informatia vizuala este net imbunatatita de somnul din prima noapte de la achizitie. Somnul deficitar dupa ce am achizitionat informatia, duce la pierderea acesteia.
Se recomanda la copiii care se pregatesc de teste sau de examene, studenti, etc. sa doarma dupa 3-4 ore de studiu, pentru a facilita memorarea informatiei.
Visele sunt o manifestare a activitatii cerebrale din timpul somnului si reflecta asociatiile mentale laxe din timpul perioadei REM care permit formarea de noi retele neuronale, promovand creativitatea si imbunatatind capacitatea de a rezolva probleme. Activitatea creatoare din timpul REM vine in sprijinul functiei sale de consolidare a memoriei.
Ca element de supravietuire a speciei, s-a dovedit la mamifere ca, prematurii, nou nascutii si copiii mici au cea mai lunga perioada de REM.- tocmai pentru ca este faza in care se activeaza dezvoltarea neuronala.
Toti ne dorim sa ne reintinerim creierul, sa ne crestem creativitatea si capacitatea de a rezolva probleme- toate acestea le putem obtine printr-un somn de calitate (faza REM).

Exista e corelatie directa intre calitatea somnului si productivitatea de la serviciu.
Daca in trecut antreprenorii se straduiau sa-si antreneze creierul si corpul sa functioneze cu un minim de somn , in zilele noastre “s-au trezit” si si-au schimbat opinia observand ca isi scad sansele de a se imbogati lucrand pana la epuizare. Un individ care lucreaza 18 ore pe zi sub potential nu va fi mai productive decat colegul sau care lucreaza jumatate din timp, dar este bine odihnit.
In 2011 s-a dovedit ca indivizii deprivati de somn iau decizii financiare mai riscante.(Journal of Neurosciences)
De ce apare insomnia:
Trebuie sa deosbim tipurile de insomnia: dificultatea in a adormi, treziri frecvente sau sustinute in timpul noptii, trezirea dimineata foarte devreme,
Tulburarile de somn in medicina clasica sunt date de urmatoarele situatii:
• Stres emotional, discomfort fizic,
• Abuzul de alcool
• Tulburarea ritmului circadian- apare ca effect secundar in afectare cerebrala din diverse conditii patologice
• Afectiuni cerebrale (tumora, epilepsie, neurosifilis, )
• Depresie
• Tulburare bipolara
• Menopauza
• Folosirea de medicamente: corticosteroizi, amphetamine,
• Folosirea de stimulente: cafea, nicotina
• Boli cronice ca : Boala obstructive pulmonara, hipertiroidism, encefalopatia hepatica, boala de reflux gastroesofagian.
• Nicturia din folosirea diureticelor, insuficienta cardiaca, hiperplazia de prostata, etc.
• Sindromul picioarelor nelinistite.

Medicina traditionala orientala vede insomnia ca pe o afectare a organalor (zang-fu) si o blocare a energiei pe meridian diagnosticand insomnia in mai multe moduri.
Boala in MTO este vazuta ca un deficit sau un exces de YIN sau Yang , sange , fluide sau energie- la bolile cu origine interna (care nu sunt produse de agenti externi- infectioase, date de frig, caldura sau vant)
• Trezirea usoara in timpul noptii: deficit de yin a cordului
• Trezirea la o anumita ora in timpul noptii –afectare a meridianului ficat, plaman sau rinichi
• Somn agitat de vise – afectarea meridianului inimii , a shenului (energia psihica), afectarea meridianului ficat
• Dificultatea de a adormi- afectarea meridianelor ficat, stomac, vezica biliara.

Tratamentul insomniei este destul de dificil si presupune o buna relationare a medicului cu bolnavul- avand in vedere ca factorii psihic- emotionali implicatii in lipsa de somn sunt destul de importanti.
Exista, desigur , la indemana terapia medicamentoasa- cu multiple dezavantaje- pe care le cunoastem cu toti- (somnul obtinut este de slaba calitate, dependenta, recatii adverse diverse, nerezolvarea cauzei profunde) asupra careia nu o sa discut aici si, desigur tratamentul homeopat, fitoterapic, gemotarapic si acupunctic pe care o sa-l detaliez intr-un viitor post.

dr. Cristina Maria Hanganu

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s